Den kinesiska appen Tiktok från företaget Bytedance är en app för skapande och delning av video och livesändningar. Arkivbild.
Den kinesiska appen Tiktok från företaget Bytedance är en app för skapande och delning av video och livesändningar. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

USA stämmer Tiktok

ANNONS

Det amerikanska justitiedepartementet stämmer Tiktok för att på ett olagligt sätt samla data om barn. Enligt departementet bryter Tiktoks ägarbolag, kinesiska Bytedance, mot sekretesslagstiftningen för barn på nätet.

Enligt federal lag krävs nämligen att appar och webbplatser riktade till barn ska ha föräldrarnas samtycke till att samla information om barn under 13 år.

Stämningsansökan lämnades in på fredagen efter det att den amerikanska konkurrensmyndigheten undersökt och underkänt Tiktoks efterlevnad av lagen. Tiktok anklagas också för att dela data med bland annat Metas Facebook.

USA:s justitiedepartement har tidigare anklagat Tiktok för att samla in och lagra känslig information på servrar i Kina, något Bytedance har förnekat.

ANNONS
ANNONS