V byter linje om fildelning

ANNONS
|

I går presenterade vänsterpartiet de 324 motioner som influtit inför partiets kongress i juni.

Partistyrelsen ställer sig bland annat bakom en motion om nedladdning av film och musik från internet. Där föreslås vänsterpartiet byta linje, från att tidigare haft en mycket sträng syn på fildelning. Nu vill i stället partistyrelsen att det ska vara tillåtet att ladda ned upphovsrättsskyddat material för privat bruk. Det ska även vara lagligt att lägga ut sådant material om det inte är i kommersiellt syfte.

En annan nyhet är att vänsterns partistyrelse kan tänka sig att barn tillåts ha fler vårdnadshavare än två. Det kan handla om barn i homosexuella familjer, men också om barn med fosterföräldrar eller bonusföräldrar. Frågan bör utredas, skriver styrelsen som svar på en motion.

ANNONS

Vänsterpartiets styrelse vill också att kommuner ska kunna ge ekonomisk hjälp till demokratiska partier och organisationer som drabbas av våld från antidemokratiska krafter. Det kan exempelvis handla om att en kommun betalar för att laga krossade fönsterrutor när någon utsatts. Just vänsterpartiet och dess ungdomsförbund Ung vänster hör till de partier som oftast drabbats av vandaliserade partilokaler.

Däremot säger partistyrelsen nej till ett förslag om att sommarlediga ungdomar ska få 75 procent av studiebidraget under sommarlovet om de inte sommarjobbar. Nej blev det också till ett förslag om att införa slöjförbud för unga flickor. Inte heller ställer sig partistyrelsen bakom ett förslag till obligatorisk grundkurs i feministisk praktik för partiets förtroendevalda.

Sex timmars arbetsdag har länge varit en hjärtefråga för vänsterpartiet, men ett par motionärer befarar att det kan bli svårt att förverkliga i närtid. Därför föreslås i stället att bara vissa grupper får arbeta sex timmar, med bibehållen lön. I en motion förbehålls den rätten småbarnsföräldrar. En annan motionär vill i stället att den som tar sig till jobbet på en miljövänligt sätt, kollektivt eller på cykel, belönas med kortare arbetsdag. Partistyrelsen föreslår att motionernas avslås eller anses besvarade.

Annars finns det i motionsfloden många skatteförslag som ska minska miljöproblemen. Straffskatt på stadsjeepar är ett sådant - samtidigt som motionären helt vill förbjuda försäljning av nya stadsjeepar. En annan motionär vill sänka skatten på miljövänliga varor, medan det i en motion förespråkas en allmän klimatskatt, som läggs på inkomstskatten. Även de förslagen bemöttes kallsinnigt av partistyrelsen.

ANNONS

I synen på företagande märks en kluven inställning. Ett par motioner förespråkar en mer småföretagsvänlig linje, medan en motion går ut på att en procent av BNP årligen ska avsättas till att ökat det samhälleliga ägandet. Partistyrelsen avvisar samtliga dessa motioner, liksom den om att bolagisera kungahuset.

Vänsterpartiet i Jönköping förordar en gemensam valplattform, med socialdemokrater och miljöpartister, inför valet 2010. Men partistyrelsen vill nöja sig med vissa gemensamma uttalanden.

Fotnot: Vänsterpartiet har kongress i Norrköping den

6-8 juni.

ANNONS