Kärnkraftverken Forsmark 1 och 2.
Kärnkraftverken Forsmark 1 och 2. Bild: Christine Olsson/TT

Varnar: Höjd skatt kan ge högre elpriser

Energibranschen ser rött och varnar för högre elpriser om Skatteverkets nya förslag på hur energibolagens fastigheter ska värderas går igenom.
Det skulle höja energibolagens fastighetsskatt med cirka 1,5 miljarder per år.

ANNONS

– Mer än en fördubbling jämfört med tidigare år, säger Erik Thornström, ansvarig för skatter och styrmedel på branschorganisationen Energiföretagen.

Det är främst 2022 års skyhöga elpriser som ligger bakom att taxeringsvärdena på energibolagens produktionsenheter skjuter i höjden.

– Det skulle öka kostnaderna för elproduktionen vilket indirekt höjer elpriserna. Det skulle också slå hårt mot nyinvesteringar när vi behöver skynda på utbyggnaden av elproduktionen för att möta klimatmålen, säger Thornström.

Störst skillnad på taxeringsvärdena får kärnkraftsanläggningarna. De skulle enligt Energiföretagen öka med 666 procent vilket resulterar i 400 miljoner mer i fastighetsskatt per år.

Vill räkna bort 2022

Energiföretagen motsätter sig Skatteverkets förslag och menar att man inte borde ta de skyhöga elpriserna från 2022 med i beräkningarna. Priserna blev ovanligt höga, mycket på grund av kriget i Ukraina och stoppad gasexport från Ryssland till Europa.

ANNONS

Då fick ni ta del av vinsterna de höga priserna gav. Varför ska ni inte betala fastighetsskatten som följd nu?

– Vår invändning är att taxeringsvärdet som man beskattas på ska motsvara 75 procent av marknadsvärdet. Att vi hade ovanligt höga elpriser 2022 ger inte ett högre marknadsvärde framåt, säger Erik Thornström.

Går emot kärnkraftspolitiken

Energiföretagen menar också att förslaget skulle gå tvärt emot regeringens kärnkraftslinje.

– Man har tydligt uttalat att man vill bygga ut kärnkraften men det här fördyrar en sådan utbyggnad förstås, säger Thornström.

ANNONS