Det verkar bli ett rekordår för sommarkantarellerna, som är en annan art än de vi hittar i skogen under hösten.
Det verkar bli ett rekordår för sommarkantarellerna, som är en annan art än de vi hittar i skogen under hösten. Bild: Hasse Holmberg/TT

Varningen: Kantarellerna kan ta slut nästa vecka

På bilder ser skogarna ut att vara mer gula än gröna – och att det verkar gå mot någon form av rekordår för kantareller råder det inga tvivel om. Men skogens guld riskerar att ta slut redan i veckan, berättar nu svampuppköparen Ola Hultman för Dagens Industri.

ANNONS
|

Sommarkantarellerna började ploppa upp ur jorden tidigt i år. I Facebookgrupper och på Instagram-storys fylls flödena av korgar, hinkar och påsar fyllda av gula kantareller – och många privatplockare tycks få tag på betydligt större mängder än vanligt.

– Jag har aldrig sett så mycket så här tidigt under mina 30 år i branschen. Vi får just nu in mellan ett och två ton per dag. Jämför det med 2018 som var ett torrt år, då fick vi in tre kilo under hela juli. I år går vi mot 20 ton, säger Ola Hultman, vd för Sveriges största svampuppköpare Wermlands skogsförråd, till Di.

ANNONS

Företaget köper bland annat kantareller som plockats av registrerade privatpersoner.

”Torkar bort”

Årets enorma utbud har pressat ner priserna och i dag är listpriset per kilo 70 kronor för större kantareller och 100 kronor för de små knubbiga kantareller som restauranger ofta är intresserade av.

– Vi ger bonus baserat på kvalitet till de som vet hur man ska hantera produkten. Skippa plastpåsen och plocka i korg, skär av roten redan vid plockning i stället för hemma vid köksbordet i värmen, och undvik att parkera bilen i solen, säger Ola Hultman, till tidningen, och varnar samtidigt för en annalkande brist på höstfavoriten.

– Tyvärr ser det tveksamt ut efter den här veckan, det ska bli varmt och inte regna, så det kan vara slutet på säsongen för då torkar de bort och det kommer inget nytt heller, svarar Hultman på frågan om hur länge svampexplosionen kan tänkas hålla i.

LÄS MER:Sommarkantarellerna: När och var hittar du dem?

LÄS MER:Här är svamparna du absolut inte ska äta

LÄS MER:Regnet ger svampen extra skjuts

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS