Desirée Comstedt, chef för ny kärnkraft vid Vattenfall. Arkivbild.
Desirée Comstedt, chef för ny kärnkraft vid Vattenfall. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Vattenfall: Oklart om 80 öre räcker

De potentiella kärnkraftsbyggarna, Vattenfall och Fortum, är förstås positiva till förslaget att staten tar en stor del av risken.
Fast om prissäkringen på 80 öre per kWh räcker är osäkert.
– Det är för tidigt att fastställa den nivån, säger Desirée Comstedt på Vattenfall.

ANNONS

TT får en pratstund med både Vattenfall och Fortum (den senare skriftligt) om konsekvenserna av regeringsutredaren Mats Dilléns modell för statlig finansiering.

Räcker det här?

– Nu har vi precis tagit del av den här utredningen i sin helhet. Det är lite för tidigt för mig att svara på om det räcker. Det behöver vi få analysera vidare, säger Desirée Comstedt, chef för ny kärnkraft vid Vattenfall.

80 öre mot en krona

Om prissäkringsnivån på 80 öre per kilowattimme (kWh) som kärnkraftsägarna ska garanteras även om marknadspriset ligger lägre, säger hon:

– Det blir ju en följd av kostnader för projektet. Så vi kan ju tycka att det är lite tidigt att fastställa exakta nivåer nu.

ANNONS

Hon har tidigare sagt att Vattenfalls ungefärliga kostnad för att producera ny kärnkraftsel skulle ligga kring en krona/kWh.

Hur skulle det gå ihop med den garanterade nivån på 80 öre?

– Ja, som sagt, vi tycker att det kan vara lite tidigt att fastställa exakta nivåer, säger Comstedt.

Viktigt stötta vindkraften

Hon ser inte att det här förslaget skulle försämra konkurrensen för annan elproduktion, som vindkraft.

– Men vi ser ju också framför oss att staten har en viktig roll i att möjliggöra utbyggnation av storskalig vindkraft, säger hon.

För byggs inte vindkraften ut ytterligare så drar den elintensiva industrin någon annanstans, och då kommer inte mer kärnkraft att behövas.

– Så allt hänger ihop och är beroende av varandra. Men det viktiga när man tar fram en modell är att man inte gör det på bekostnad av något annat kraftslag. Och det ser jag inte att den här modellen gör.

Fortum

Även finländska kraftjätten Fortum gör tummen upp.

"Finansieringsramverket som Mats Dillén föreslår är ett välkommet steg framåt för att möjliggöra ny kärnkraft i Sverige. När kärnkraftsägaren, staten och kunderna delar på både vinster och risker sjunker finansieringskostnaden kraftigt vilket i ett kärnkraftsprojekt är den största kostnaden", säger Jesper Marklund, ansvarig för affärsutveckling av ny kärnkraft på Fortum Sverige, i en skriftlig kommentar till TT.

ANNONS

Fortum genomför för närvarande en förstudie av ny kärnkraft i såväl Sverige som Finland. Vattenfall har hunnit lite längre i sina planer.

ANNONS