Volvo Cars motorfabrik i Skövde förs över till nya bolaget Aurobay.
Volvo Cars motorfabrik i Skövde förs över till nya bolaget Aurobay. Bild: Adam Ihse/TT

Volvo Cars och Geely startar nytt bolag ihop

Volvo Cars och Geely Holdings nya gemensamma bolaget heter Aurobay och inriktas mot drivline-verksamhet för bensinmotorer och hybrider. Det innebär också att motorfabriken i Skövde förs över till nya bolaget.

ANNONS
|

Det är alltså Volvo Cars och moderbolaget Geely Holdings som gör en gemensam satsning genom Aurobay, som ett steg i den tidigare aviserade planen att slå samman verksamheten i en ny egen affär, skriver Volvo Cars i ett pressmeddelande.

Det nya bolaget kommer att bli en global leverantör av kompletta drivlinor, inklusive nästa generations förbränningsmotorer, växellådor och hybridlösningar.

LÄS MER:Volvos motorbolag tar form – hybridmotorer kan säkra 13 000 jobb

LÄS MER:Volvo ställer om Skövdefabriken – börjar tillverka elmotorer

Volvo Cars för över Skövdefabriken till Aurobay

Volvo Cars kommer nu att föra över alla tillgångar i det helägda Powertrain Engineering Sweden, inklusive motorfabriken i Skövde och dess forsknings- och utvecklingsdel, plus motorfabriken i Kina och andra relevanta tillgångar.

Överföringen till det nya bolaget kommer att ske under de kommande månaderna.

ANNONS

Volvo Cars skriver vidare att genom att skapa det nya gemensamma bolaget Aurobay, kommer fordonstillverkaren helt kunna fokusera på utvecklingen av de kommande elbilarna i premiumklassen, under de kommande åren.

LÄS MER:Volvo Cars och Northvolt ska bygga batterifabrik

Siktar på 50 procent rena elbilar 2025

Volvo Cars siktar på att 50 procent av dess globala försäljningsvolym kommer att bestå av elbilar år 2025, medan 50 procent kommer att vara hybridbilar, med drivlinor från Aurobay. Från år 2030 är planen att alla bilar som säljs ska vara elbilar.

Vinsten för Geely Holding är att man får en stark forsknings- och utvecklingsavdelning och tekniskt avancerade bensinmotorer och drivlinor till hybridbilar i sin portfölj.

Det nya bolaget har också ambitionen att leverera till andra kunder utanför Geely-familjen.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

ANNONS