Volvo Cars ägare Li Shufu och hans Geely Holding sålde aktier i personbilstillverkaren för uppskattningsvis 4 miljarder kronor efter börsens stängning på torsdagen.
Volvo Cars ägare Li Shufu och hans Geely Holding sålde aktier i personbilstillverkaren för uppskattningsvis 4 miljarder kronor efter börsens stängning på torsdagen. Bild: Andy Wong

Volvo Cars rasar på börsen efter Geelyaffär

Volvo Cars börskurs rasar efter att storägaren Geely avyttrat 100 miljoner aktier under torsdagskvällen.

ANNONS
|

Volvo Cars huvudägare Geely Holding har minskat sitt ägande i den svenska personbilstillverkaren med omkring 100 miljoner aktier. Avyttringen, som skedde efter torsdagsstängningen skedde till ett kurs på 37 kronor per aktie, enligt Dagens industri.

Uppgiften om storförsäljningen nådde dock marknaden före stängning igår. På någon minut hann aktien falla till minus 2,4 procent. Stängningskursen landade på 40,84 kronor.

Det är mot den bakgrunden, det vill säga 100 miljoner nya aktier som Volvo Cars rasar på börsen under fredagsmorgonen.

I den inledande handeln faller Volvo Cars B-aktien med 12 procent.

Geelys aktieinnehav efter affären

Volvo Cars har varit noterat på Stockholmsbörsen sedan slutet av oktober 2021. I början ökade aktiens värde mycket och nådde en topp på över 90 kronor per aktie. Men under andra halvan av 2022 och under 2023 har aktien gått kräftgång och handlas i lite över 40 kronor.

ANNONS

Huvudägaren Geely Holding har i och med avyttringen gått från att äga 82 procent av Volvo Cars till strax under 80 procent.

Medan Volvo rasar stiger Stockholmsbörsens breda index OMXSPI med 0,6 procent.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS