Efter flera tunga nyheter för biltillverkaren i veckan meddelar nu Volvo Cars under torsdagsmorgonen att man justerar ned sin lönsamhetsprognos. Bakom beslutet ligger ”ökad komplexitet i form av global handel och tullar”.
Efter flera tunga nyheter för biltillverkaren i veckan meddelar nu Volvo Cars under torsdagsmorgonen att man justerar ned sin lönsamhetsprognos. Bakom beslutet ligger ”ökad komplexitet i form av global handel och tullar”. Bild: Thomas Johansson

Volvo Cars sänker lönsamhetsmålet

Volvo Cars sänker lönsamhetsmålet för 2026, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Bakom beslutet ligger ”ökad komplexitet”, menar biltillverkaren.
– De globala tullarna påverkar oss, säger vd Jim Rowan

ANNONS
|

Volvo Cars har sedan tidigare haft ett absolut intäktsmål där man siktat på en omsättning i intervallet kring 550-600 miljarder till år 2026. Nu skrotas målet och fokus ligger i stället på att att växa snabbare än premiumbilsmarknaden i stort fram till 2026.

– Vi justerar våra affärsambitioner de närmaste åren, säger vd Jim Rowan på Volvo Cars kapitalmarknadsdag på torsdagen.

Tullarna påverkar lönsamheten

Dessutom justeras rörelsemarginalen ned. Tidigare har Volvo kommunicerat ett mål om drygt åtta procents rörelsemarginal för helåret 2026 – det nya spannet blir i stället 7-8 procent.

– Vi ska växa snabbare än premiummarknaden. Och vi kommer att ha en EBIT-marginal på 7-8 procent, vilket hänger samman med globala tullar på elbilar, säger Jim Rowan.

ANNONS

Rörelsemarginalen är ett procenttal som visar hur stor andel av varje intjänad krona som blir kvar efter att alla kostnader betalats för drivandet av den dagliga verksamheten.

Tullavgifterna har sedan länge varit en besvärande fråga för biltillverkaren då Volvo Cars har tillverkning av elbilar i Kina som hotats av strafftullar från EU. GP har tidigare konstaterat att de kan innebära miljardkostnader för Volvo i år.

Det framgår att Volvo Cars tror på en rörelsemarginal på 8 procent efter 2026, då de nya elbilarna är mycket mer kostnadseffektiva och marginalerna ökar tydligt på de kommande elbilarna. Just nu har man haft många investeringar, som man kommer att skörda frukterna av, uppger finanschefen Johan Ekdahl.

GP: Ni satsar mer på plug in-hybrider, sänker lönsamhetsmålen. Men säger att ni kan nå högre lönsamhet efter 2026. Hur ska man förstå det?

– Det viktiga att förstå är att vi har verkligen bra teknologi som vi bygger på framåt. Den nya tech-stacken gör det möjligt för oss att utveckla helt elektriska bilar till överkomliga priser framåt, säger Jim Rowan.

– Laddhybrider fungerar som en brygga till de rena elbilarna som kommer att vara vår framtid – hybriderna minskar över tid.

Elbilar fortsatt viktigast

Jim Rowan inskärper alltså att Volvos mål är elektrifiering och att elbilar kommer att bli billigare än bensinbilar.

ANNONS

– Men det är inte en linjär utveckling, säger han.

Finanschefen Johan Ekdahl förklarar att det ändå är rena elbilar är det som kommer att driva Volvo Cars utveckling framåt – det är där man växer snabbast. Men man kompletterar med hybridbilar.

– Vi har fem rena elbilar på vägarna idag och vi har fem modeller på utvecklingsstadiet, säger Johan Ekdahl.

Nyheten kommer efter att Volvo Cars så sent som igår skrotat sitt mål om att vara helt eldrivna fram till 2030. Trots de försämrade framtidsutsikterna för bolaget stiger aktien med drygt tre procent på Stockholmsbörsen under torsdagsförmiddagen.

LÄS MER:Volvo Cars backar från elbilsmålet

LÄS MER:Volvo Cars bekräftar till slut EX60-suven – ska byggas i Torslanda

LÄS MER:Volvo visar ny bil i 90-serien: ES90

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS