Whiskytillverkaren Mackmyra har tvingats ansöka om konkurs.
Whiskytillverkaren Mackmyra har tvingats ansöka om konkurs. Bild: Alexander Larsson Vierth/TT

Whiskytillverkaren Mackmyra ansöker om konkurs

Den svenska whiskytillverkaren Mackmyra har ansökt om konkurs. Konkursanmälan lämnades in till Gävle tingsrätt på måndagen.

ANNONS
|

Sedan en tid tillbaka har whiskytillverkaren Mackmyra dragits med ekonomiska svårigheter. Under det senaste året har företaget genomfört ett stort omstruktureringsarbete, där man bland annat kraftigt minskat sin personal och försökt omstrukturera företagets koncept.

Men i våras valde bolagets transaktionsbank SEB att inte förlänga bolagets checkkredit, ”förändrades bolagets likviditetssituation drastiskt”, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Nu, efter 25 år, tvingas de ansöka om konkurs. Orsaken som uppges är att de inte har tillräckligt med likvida medel.

”Det är med stor sorg vi måste konstatera att det tyvärr inte går att driva bolagets verksamhet vidare. Bolagets ledning och styrelse har kämpat hårt med att komma till rätta med bolagets lönsamhet och likviditet. Trots ett fantastiskt arbete av såväl personal som ledning går det ändå inte att fortsätta”, säger styrelseordförande Petter Ski, enligt ett pressmeddelande.

ANNONS

Oklart vad som händer med privatpersonernas whiskylagring

I år skulle Mackmyra fira sitt 25-årsjubileum. Bolagets tillförordnade vd, Patrick Björsjö säger enligt pressmeddelandet att konkursbeskedet kommer ”i en tid då vi verkligen var på väg att vända bolagets utveckling mot lönsamhet och en ljus framtid”.

I ett samtal till GP vidareutvecklar han:

– Det känns ju fruktansvärt. Vi har kämpat in i det sista, ända in i kaklet. Så sent som inatt har jag haft dialoger med olika desperata lösningar, men i morse fanns det ingen annan utväg än för styrelsen att fatta det här beslutet, säger Patrick Björsjö.

För lite över fem år sedan fick Göteborg sin första whiskylagring utanför Mölnlycke, där privatpersoner kunnat köpa och lagra sin egen whisky. I nuläget är det oklart vad som händer med lagringen, och Patrick Björsjö hänvisar till konkursförvaltaren för mer information.

En konkursförvaltare har föreslagits, men har inte blivit tilldelad ärendet än.

LÄS MER:Nu kan du lagra din egen whisky – i Göteborg

LÄS MER:Kris i Mackmyra – gör kontrollbalansräkning

LÄS MER:Var femte ska bort när Mackmyra sparar

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS