”Wizard of Oz” ska ha tjänat miljarder på börskaoset

De senaste dagarnas globala börskaos har också vinnare. En av dem är den australienske hedgefondförvaltaren Greg Coffey, också kallad ”Wizard of Oz” som uppges ha tjänat miljarder på oron, enligt flera källor till Financial Times.

ANNONS
|

Historiska ras – och lika oväntade rusningar. Det har, som bekant, stormat på världens börser de senaste dagarna. Enorma börsvärden har raderats på minuter.

Det har också skapats pengar för vissa. En av vinnarna på de kraftiga svängningarna, volatiliteten, är Greg Coffey, uppger flera källor till Financial Times. Efter sina framgångar i Londons finansvärld i början av 2000-talet fick australiensaren smeknamnet ”Wizard of Oz” (Oz är slang för Australien)

I dag driver Coffey hedgefonden Kirkoswald Capital, med runt 8 miljarder dollar i kapital. En del av det kapitalet ska han ha satsat på scenariot att världsekonomin saktar ner och volatiliteten på marknaden ökar. Alltså ungefär exakt det som hänt de senaste dygnen.

ANNONS

Enligt finanstidningen ska Coffey därmed ha tjänat många miljarder på sina positioner på finansmarknaden.

En hedgefond arbetar för att alltid, oavsett om börsen går ner, öka sitt kapital. Det görs bland annat genom att använda olika derivat och komplicerade finansiella produkter som kan ge pengar vid exempelvis kraftiga svängningar eller stora nedgångar i värdet på enskilda aktier, index eller råvaror.

Coffey har inte velat kommentera uppgifterna, enligt Financial Times, som även pekar ut brittiska investmentfirman Ruffer som en annan aktör som lyckats tjäna pengar på börsoron.

LÄS MER:Uppåt på Tokyobörsen efter lugnande besked

LÄS MER:Spararna tog rygg på Warren Buffett i börsraset

LÄS MER:Därför är det kaos på börsen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS