Bild: Jessica Gow

Löfven har mycket att bevisa fram till nästa val

Om två år är valrörelsen inne i sitt slutskede. Med dagens GP/Sifomätning för ögonen är det lätt att konstatera att regeringen har oerhört stora problem framför sig fram till dess. Att Stefan Löfven lyckades bli omvald för två år sedan var en bragd, om det ska ske igen krävs nog ett smärre mirakel.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

I inledningen av coronapandemin slöt de andra partierna upp kring regeringen och Socialdemokraterna vann ökat opinionsstöd. Så ser det inte längre ut och, som väntat, backar S i augusti månads GP/Sifo.

Partiet hamnar marginellt under valresultatet från 2018, vilket inte kan glädja många inom rörelsen.

Dessvärre talar egentligen allt för att Socialdemokraterna kommer att få det kämpigt att ligga kvar på den nivån när rösterna räknas efter valet den 11 september 2022.

Så här ser några av de största utmaningarna ut.

Högre arbetslöshet väntar

• Sysselsättningen. Målet när den första Löfvenregeringen tillträdde var att ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Sex år och en pandemi senare är arbetslösheten istället den högsta sedan 2014 och allt pekar mot ännu värre siffror framöver.

ANNONS

Arbetsförmedlingens senaste prognos talar om nivåer över 11 procent under 2021. Det är inte vad ett parti som alltid satt sysselsättningen främst vill ha med sig in i en valrörelse.

Välfärden under press

• Välfärden. Som en följd av vikande sysselsättning sjunker skattekraften. Kommunerna har det tufft sedan tidigare – Göteborg letade till exempel efter alla tänkbara sätt att spara redan innan någon hade hört talas om det nya coronaviruset.

Under pandemin har operationer skjutits upp och vårdköerna växt. Dessutom har krisen inom svensk äldreomsorg blivit uppenbar för alla.

När Stefan Löfven besökte Göteborg i januari i år var det under parollen Välfärden först. Fram till 2022 gäller det för hans regering att visa att det inte bara är ord. Förutsättningarna kunde, som sagt, varit bättre.

Migrationsfrågan hotar samarbetet

• Migrationen. Det kan tyckas märkligt, men på ett sätt är det här ett större politiskt bekymmer än sysselsättningen och välfärden. Efter det att alla möjligheter till en bred överenskommelse i frågan kraschat – sannolikt helt i linje med Moderaternas plan – sitter Socialdemokraterna i en rävsax.

Att inte komma i mål med ny lagstiftning skulle vara förödande för trovärdigheten. Att lägga fram förslag för votering i riksdagen utan att först komma överens med Miljöpartiet, som justitieminister Morgan Johansson antytt att man kan komma att göra, skulle vara förödande för regeringssamarbetet – och väcka tvivel hos väljarna angående förutsättningarna för ett fortsatt samarbete.

ANNONS

Oklara alternativ

• Regeringsunderlag. Som sagt, hur ser förutsättningarna för ett samarbete med Miljöpartiet ut 2022? Och hur är förutsättningarna för partiet att ens hänga kvar?

Och Liberalerna? Nyamko Sabuni är uttalat emot Januariavtalet och att locka henne till ett nytt samarbete lär bli svårt. Om nu Liberalerna sitter i riksdagen efter nästa val.

Nu skulle man kunna invända med att det inte finns något parti som kan skryta med att det har ett färdigt regeringsalternativ att komma med. Sedan de traditionella blocken sprack spretar det vilt och några partier blir stötta bara av frågor om vilka de kan tänka sig att samarbeta med.

Så. Två år återstår till valet. De kommer inte bli lätta för Stefan Löfven och hans regering.

Tre tendenser

S sjunker tillbaka

Socialdemokraterna har sjunkit tillbaka från de höga siffror partiet hade under coronapandemins inledning. 27,8 är dock fortfarande en bit över bottennoteringen 23,8 från i mars.

L över spärren

Liberalerna har synts och hörts mer under sommaren. Kanske kan det förklara uppgången till 4,2 procent, vilket innebär att partiet är över spärren till riksdagen igen.

Uppåt för SD

Sverigedemokraterna tappade mark under coronapandemin, men nu har partiet hämtat sig och landar på 19,7, vilket är en bit över valresultatet från 2018.

ANNONS