Färjenäsparken på Hisingen.
Färjenäsparken på Hisingen. Bild: Sanna Tedeborg

Därför tar vi ner träden i Färjenäsparken

På så sätt kan vi skapa betydligt bättre förutsättningar för parken på lång sikt med fler träd och andra växter än vad som finns i dag, skriver Emma Johansson, projektledare på park- och naturförvaltningen.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Replik

27/2 Färjenäsparken

Inge Grönkvist undrar hur en naturlik plantering ska skapas i Färjenäsparken och varför befintliga träd då har tagits ner.

Planteringarna skapas genom att vi sätter ett stort antal ungplantor. De gallras kontinuerligt för att skapa en artrik skogsmiljö med löv- och barrträd, som bidrar till biologisk mångfald och årstidsvariationer i färg, form, struktur och doft.

Dessutom binder planteringarna samman de nya delarna i parken med de befintliga uppvuxna och de ramar in den stora gräsmattan. De fungerar som bullerdämpning, vindskydd och erbjuder variation med promenadstråk och gläntor.

För att göra växtbäddar till planteringarna behöver vi ta bort den hårt packade och förorenade jorden där träden stod och fylla på med ny jord. Därför behövde träden (i huvudsak björkar) tas ned. På så sätt kan vi skapa betydligt bättre förutsättningar för parken på lång sikt med fler träd och andra växter än vad som finns i dag.

ANNONS

Emma Johansson, projektledare för utbyggnaden av Färjensparken, park- och naturförvaltningen, Göteborgs Stad

LÄS MER:Vad händer i Färjenäsparken?

LÄS MER:Färjenäs – den bortglömda staden på Hisingen

LÄS MER:Hisingen får stor evenemangsyta i Färjenäsparken

ANNONS