På det sättet läggs ansvaret på restaurangerna och producenterna snarare än den enskilde individen och vi kan få en rejäl minskning av köttkonsumtionen utan att någon behöver ifrågasätta sin identitet som köttätare, skriver insändarskribenten.
På det sättet läggs ansvaret på restaurangerna och producenterna snarare än den enskilde individen och vi kan få en rejäl minskning av köttkonsumtionen utan att någon behöver ifrågasätta sin identitet som köttätare, skriver insändarskribenten. Bild: Janerik Henriksson/TT

Inför en reduktionsplikt för kött

I allt processat kött som korv, hamburgare och kebab ska 50 procent av proteinet komma från växtkällor, skriver signaturen Kostcirkelledaren.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Växtbaserad mat är bättre för klimatet, hälsan och inte minst för djuren. Trots detta är antalet veganer och vegetarianer i stort sett oförändrat, och istället ser vi en ökning i hur mycket kött varje köttätare konsumerar. Därför bör det vara effektivare att minska köttkonsumtionen per köttätare snarare än att uppmuntra folk att bli veganer och vegetarianer.

För att uppnå detta föreslår jag att en reduktionsplikt för kött införs. I allt processat kött som korv, hamburgare och kebab ska 50 procent av proteinet komma från växtkällor.

På det sättet läggs ansvaret på restaurangerna och producenterna snarare än den enskilde individen och vi kan få en rejäl minskning av köttkonsumtionen utan att någon behöver ifrågasätta sin identitet som köttätare.

ANNONS

Kostcirkelledaren

ANNONS