Våra småkyrkor i Göteborg har en unik historia. Mycket har byggts på ideella krafter från början, berättar insändarskribenten.
Våra småkyrkor i Göteborg har en unik historia. Mycket har byggts på ideella krafter från början, berättar insändarskribenten. Bild: Gorm Kallestad/TT

Lägg inte ner våra småkyrkor på Hisingen

Det finns ett engagemang nedlagt i dessa kyrkor, som samtidigt är skört och lättflyktigt, skriver Ragnhild Hallén.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Lundby församlings kyrkoråd vill stänga Länsmansgårdens kyrka i Lundby församling. På tur kan även Toleredskyrkan stå. Som präst och då jag känner dessa båda kyrkor med dess personal, och detta under nästan tjugo år, vill jag protestera mot detta kortsiktiga förödande beslut. Våra småkyrkor i Göteborg har en unik historia. Mycket har byggts på ideella krafter från början. Det är en gräsrotsrörelse som växte fram i efterkrigstidens nybyggaranda.

Det blev viktigt för gemene man och kvinna i församlingarna att ta ansvar för att få en kyrka i de boendes närhet. Så växte småkyrkorörelsen fram. Det finns fortfarande kvar en hel del av dessa småkyrkor. Toleredskyrkan är en och Länsmansgårdens kyrka en annan. Grevegårdskyrkan i Västra Frölunda, Skårs kyrka i Örgryte och Hammarkullekyrkan är några andra exempel.

ANNONS

Många var från början så kallade vandringskyrkor, det vill säga enkla byggnader som ofta senare byggdes som permanent kyrka. Det finns ett engagemang nedlagt i dessa kyrkor, som samtidigt är skört och lättflyktigt.

Svårigheten i dag att få människor att engagera sig kan tyckas oöverkomlig, men inte helt omöjlig tror jag. Personalen och kyrkoledning, kyrkoherde och kyrkoråd är församlingens tjänare och inte dess herrar. Bostadsområden förändras, nya hus kommer till, människor flyttar, nya kommer. Det kan vara nyanlända som känner av rotlöshet. Då kan en kyrka bli den trygghet man behöver för att sedan kunna fungera i ett samhälle.

Låt nu Länsmansgårdens kyrka få vara kvar, liksom Toleredskyrkan. Banta personal till det absolut nödvändiga och samordna administrativa tjänster med hela kontraktet, så kanhända att ekonomin klarar detta. Var en inbjudande kyrka dit folk vill komma i dessa bistra tider, komma för att söka frid, hjälp och eventuellt göra en insats. Låt våra småkyrkor vara ett kärlekens tecken mitt i världen.

Ragnhild Hallén, pensionerad präst

LÄS MER:Två kyrkor till salu på samma ort i Västsverige

LÄS MER:Kyrkans åtgärder för att minska energianvändningen i Göteborg

LÄS MER:Modéus mottagen som ny ärkebiskop

ANNONS