Jag tar också med mig förslaget om att öka på mängden blommor på berget, skriver Jesper Krantz.
Jag tar också med mig förslaget om att öka på mängden blommor på berget, skriver Jesper Krantz. Bild: Bert Leandersson

Olika skötselbehov på Skansberget

Park- och naturförvaltningen har många olika sorters grönytor i staden som har olika skötselplaner beroende på plats och yta, skriver Jesper Krantz.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Replik

27/6 Biologisk enfald på Skansberget

Framtidsrealist skriver om skötseln av ytorna på Skansberget. På berget finns det gräsmattor närmast Skansen Kronan. Dessa är till för att tillgängliggöra det populära området och gräsmattor gör att man enklare kan använda det till olika ändamål. För bland annat lek, vila och fest.

Längre ner längs berget har vi en mer blandad växtlighet. Där är det brant och svårt att köra med en maskin, därför har vi så kallat slåtter som genomförs. I nuläget görs det två gånger per år, en gång i början på juni och en gång mellan 15 augusti-15 september.

ANNONS

Att använda lie som insändaren föreslår är inget vi arbetar med i dagsläget på dessa ytor. Skansberget har dessutom branta sluttningar vilket gör att det inte på ett säkert och rationellt sätt går att använda lie, eller samla upp det avslagna gräset.

Park- och naturförvaltningen har många olika sorters grönytor i staden som har olika skötselplaner beroende på plats och yta. Inför framtida avtal och skötsel ska vi titta på om vi bör ändra ytorna på Skansbergets sluttningar till att enbart klippas en gång per år. Jag tar också med mig förslaget om att öka på mängden blommor på berget.

Att det klipps på söndag morgon är för att det då är färre invånare på platsen vilket gör det enklare att arbeta. Det blir en avvägning att inte börja för tidigt för att undvika att folk störs, samtidigt som arbetet bör utföras när lite folk är på platsen.

Jesper Krantz, parkförvaltare, Park- och naturförvaltningen

LÄS MER:Skanstorget måste bli grönare – inte gråare

LÄS MER:Ny grundskola kan byggas vid Skansberget

ANNONS