Svenska kyrkan är inte längre samma resursstarka organisation som då den var en del av staten, skriver Annika Larsson och Joakim Berlin.
Svenska kyrkan är inte längre samma resursstarka organisation som då den var en del av staten, skriver Annika Larsson och Joakim Berlin. Bild: Johan Nilsson/TT

Vi kan inte behålla kyrkor till varje pris

Besparingar måste göras för att kyrkan ska finnas kvar på sikt, skriver Annika Larsson och Joakim Berlin, Lundby församling.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Replik

18/12 Lägg inte ner våra småkyrkor på Hisingen

I insändaren av Ragnhild Hallén uppmanas Svenska kyrkan att vara en inbjudande kyrka som inte fattar kortsiktiga beslut. Detta instämmer vi i till fullo, och det är också något som ligger till grund för det förslag som lagts fram i Lundby församling, där en av konsekvenserna är att avyttra en av församlingens två kyrkor i Biskopsgården, Länsmansgårdens kyrka.

Men, där Hallén kan drömma sig tillbaka till en tid av nybyggaranda för ett halvsekel sedan, behöver vi ta ansvar för nutiden och, inte minst, för framtiden. Svenska kyrkan är inte längre samma resursstarka organisation som då den var en del av staten, och besparingar måste göras för att kyrkan över huvud taget ska finnas kvar på sikt.

ANNONS

Dåtidens behov och arbetssätt ledde efter hand till att en stark ”hemmaplan” byggdes upp, bland annat i form av en rad permanenta kyrkobyggnader. Detta var vid den tiden klokt, viktigt och meningsfullt. Däremot kan nutidens och framtidens behov och arbetssätt i stället mycket väl innebära att allt mer vara kyrka på ”bortaplan”, utanför de egna väggarna.

Att då, som Hallén föreslår, till varje pris bevara fastighetsbeståndet som det ser ut just nu, med följden att huvuddelen av personalen sägs upp, tror vi inte är en fruktbar framtid. Men om vi kan lämna en del resurskrävande byggnader för att i stället verka i alternativa lokaler och i nya sammanhang – vore inte det att åter vara en vandringskyrka på riktigt?

Annika Larsson, kyrkoherde Lundby församling

Joakim Berlin, ordförande kyrkorådet Lundby församling

LÄS MER:Vanligt folk vill också kunna sjunga med

LÄS MER:Två kyrkor till salu på samma ort i Västsverige

LÄS MER:Ljuset når även en sprucken jul

ANNONS