Området före och efter raset som ledde till en tsunami på östra Grönland.
Området före och efter raset som ledde till en tsunami på östra Grönland. Bild: Søren Rysgaard, Danish Army

Glaciärkollaps orsakade 200 meter hög tsunami på Grönland

Klimatförändringarna tunnade ut en grönländsk glaciär så mycket att den inte längre kunde bära upp tyngden av en närliggande bergstopp. Berg och is rasade ner i en fjord och orsakade en 200 meter hög tsunamivåg. Efterverkningarna pågick i nio dagar.

ANNONS
|

För nästan exakt ett år sedan, den 16 september 2023, noterade seismologer ett USO, alltså ett oidentifierat seismiskt objekt, på Grönland. Nu har forskare kommit fram till att det rörde sig om ett stort isskred som orsakade en tsunami. De beskriver händelsen i en rapport i den vetenskapliga tidskriften Science.

Forskarna har räknat ut att en glaciär krympt så pass mycket på grund av klimatförändringarna att den inte längre kunde bära upp tyngden av ett berg ovanför den. En 1,2 kilometer hög bergstopp kollapsade och rasade ner i Dicksons fjord på östra Grönland. Kollapsen ledde is in tur till en 200 meter hög svallvåg. Efterverkningarna, med flera mindre vågor, fortsatte i nio dagar, enligt rapporten.

ANNONS

– Som skredforskare är en ytterligare intressant aspekt av den här studien att detta är det första skredet och tsunamin någonsin observerad från östra Grönland, vilket visar att klimatförändringarna redan har stor påverkan där, säger rapportens huvudförfattare Kristian Svennevig, från Danmarks och Grönlands geologiska undersökningar till Science.

Enligt forskningsresultaten var det 25 miljoner kubikmeter sten och is som rasade ner i fjorden. Det motsvarar 10 000 olympiska simbassänger. Efterverkningarna, alltså mindre vågor, fortsatte i nio dagar efter raset.

Det finns inga rapporter om att människor ska ha skadats eller dött av vågorna, men enligt Science ska en forskningsbas och flera viktiga kulturplatser längs med fjorden ha skadats. Området är en vanlig rutt för kryssningsfartyg, men just den här dagen befann sig inget kryssningsfartyg i fjorden.

Missa inte det senaste om miljö och klimat

Nu kan du få alla nyheter och spännande reportage som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Klimat. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

LÄS MER:Här är skredens mecka

LÄS MER:Vindkraft i Göteborgs skärgård – en infekterad fråga

LÄS MER:Planerar Irland att döda minst 200 000 kor?

LÄS MER:Svenskarnas semesterparadis brinner upp

LÄS MER:Vad händer med myggen om våtmarker återställs?

LÄS MER:Stenmarks klassiska backe lyser grönt och luktar koskit

ANNONS