Göteborgsstartup först i Sverige med ”megabatterier”

I omställningen spelar batterier en stor roll. Med brytningen av kritiska metaller är det dock inte alltid en hållbar lösning. Det vill startupen Rivus Batteries ändra på – som nu installerar landets första organiska flödesbatterier i Göteborg.

ANNONS
|

– Rivus betyder flod på latin, säger Cedrik Wiberg när han promenerar genom ett soligt Göteborg i mitten på augusti.

Ett ständigt flöde, ungefär som en flod, är fokuset för den tidigare Chalmers-forskaren, som har en doktorsexamen i elektrokemi. Trettiofemåringen ansökte om patent på Sveriges första flödesbatteri genom skapandet av Rivus Batteries för fem år sedan, en startup han numera lägger all sin energi på.

Det finns redan bolag som tillverkar flödesbatterier i länder som USA och Kina men inte i Sverige, och det vill nu den lilla Göteborgsstartupen ändra på.

Behovet av batterier är enormt i Sverige såväl som på ett globalt plan, i takt med att bolag och regeringar vill ställa om till hållbara alternativ. Rivus organiska flödesbatterier är en ny typ av batteriteknik som använder organiska molekyler som batterikemi – uppbyggda av grundämnena kol, väte, kväve och syre istället för kritiska metaller som litium och vanadin.

ANNONS

Rivus tar fram megabatterier, där minsta måttet är en container. Istället för att fylla flödesbatterier med tungmetaller, som importeras från exempelvis Kina och Ryssland, fylls batterierna alltså med organiska material.

Pilot som ska bli verklighet

Just nu pågår ett samarbete mellan Rivus och ingenjörsföretaget Bengt Dahlgren AB som går ut på att installera Sveriges första organiska flödesbatteri i pilotskala på HSB Living Lab vid Chalmers.

Modulhuset Living Lab är ett “levande labb”, där fasaden täcks av solpaneler vars el skulle kunna lagras i Rivus nya batterier.

Batterierna har redan testats i liten skala på Rivus eget labb och kommer i slutet av året rullas ut på Living Lab i verklig skala. Rivus batterilösning ska sedan även installeras på ett större fastighetsbolag i Göteborg, och därefter är det meningen att de svenska flödesbatterierna ska marknadsföras och lanseras i större utsträckning under nästa år.

Utanför Living Lab står Andreas Fränne.

Han är energiingenjör på Bengt Dahlgren AB och ser fram emot att byggnaden med 29 lägenheter har ett heltäckande energisystem där energin “lagras på bästa sätt”.

– Detta är ett nytt typ av batteri i Sverige. Det är kul att vara med och lära oss den nya tekniken, säger Fränne till GP.

– Om detta funkar kan vi se på olika lösningar till en rad projekt.

ANNONS

Samtidigt blåser det emellertid hårda ekonomiska vindar på klimatområdet, och många investerare håller hårt i sina plånböcker. För att flödet inom Rivus ska fortsätta krävs pengar. Stora investeringar.

Andreas Fränne utanför Living Lab.
Andreas Fränne utanför Living Lab. Bild: jonas gratzer

Ekonomisk uppförsbacke

De över sex miljoner kronor som kom från investerare ifjol börjar ta slut, och nästa år behöver Rivus få in ytterligare tiotals miljoner kronor för att kunna fortsätta med sin storsatsning.

Cedrik Wiberg är optimistisk, trots det globala ekonomiska läget.

– Vi vill bevisa för investerarna att våra batterier har en lång livslängd, de ska ju hålla i mellan 15 till 20 år, säger han.

Även Andreas Kölling, operativ chef på Rivus, är medveten om att hela den gröna omställningen till stor del handlar om pengar, och han beskriver det som det största hindret för att bolagen ska vilja satsa mer hållbart de närmsta åren.

– Det är fortfarande billigare att elda upp kol på många håll i Europa. Det ska vi ändra på.

Lisa Åkerlund, doktor i kemi och teknisk chef på Rivus, utvecklar resonemanget.

– Att producera el från sol och vind är redan billigare än fossila energislag. Utmaningen är att förnybar energi varierar över tid och därför behövs energilagring, såsom batterier, som balanserar för att ge ett stabilt elnät, säger hon.

ANNONS
Lisa Åkerlund och Eduardo Maurina Morais diskuterar olika lösningar på tekniska utmaningar.
Lisa Åkerlund och Eduardo Maurina Morais diskuterar olika lösningar på tekniska utmaningar. Bild: jonas gratzer

Om flödesbatterier ska lyckas på bred front i länder som Sverige framöver beror på en rad faktorer när bolagen ska välja mellan beprövad och ny teknik. Det menar Chalmersprofessorn Patrik Johansson.

– Möjligheterna finns inom storskalig lagring, där visserligen prispressen är stor men där skalbarheten som redoxflowbatterier (flödesbatterier), vilket Rivus metallfria batterier är en variant av, erbjuder en stor fördel, säger han till GP.

Vilka för- respektive nackdelar erbjuder dessa nya batterier gentemot andra batterier?

– Fördelarna är helt klart skalbarheten och att designen delvis är enkelt modifierbar. Jämfört med andra redoxflowbatterier är det ju just att de är metallfria, där till exempel vanadin annars “inte är helt okomplicerat att jobba med”, säger Johansson och trycker på den kortare leveranskedjan som en “tilltalande säkerhetsaspekt”.

– Nackdelarna är att den främsta marknaden idag, elfordon, efterfrågar prestanda i nivån med litiumjonbatterier – och detta når de inte.

Patrik Johansson ser framför sig några tuffa år framöver för batteritillverkare som Rivus “med kanske ännu större prispress än idag”.

Ljus framtid

Trots orosmolnen målar Johansson upp en positiv bild av hur det kommer se ut för lagringstekniken inom kort.

– Behovet av storskalig lagring av energi i batterier kommer troligen öka enormt, både i Sverige och globalt, på ännu kortare tidsskala än 5-10 år, säger han och tillägger: “frågan är om till exempel organiska batterier med traditionell celldesign kommer vara teknologin som kan fylla det behovet”.

ANNONS
I ett litet rum på företaget kan Cedrik och hans medarbetare Andreas Kölling och Lisa Åkerlund samlas för att slappna av och meditera.
I ett litet rum på företaget kan Cedrik och hans medarbetare Andreas Kölling och Lisa Åkerlund samlas för att slappna av och meditera. Bild: jonas gratzer

Tillbaka på Rivus kontor fortsätter arbetet med att tillverka Sveriges nya batterilösningar, framför allt på labbet som har byggts upp från grunden av de anställda. I ett av rummen är en persisk matta utrullad mot fönstren som släpper in naturligt ljus. Här kan Cedrik tillsammans med sitt lilla gäng meditera, “chilla” och hämta energi.

Andreas och Lisa berättar att de är beredda att gå utan lön för att Rivus ska slå igenom framöver och att de samtidigt blir “inspirerade av Cedrik”, där de alla vill vara med och förändra samhället. De är medvetna om att det måste komma till nya hållbara batterilösningar som varar länge och som kan konkurrera med de nuvarande teknikerna på marknaden.

Cedrik rätar på ryggen och ser ut genom fönstret från meditationsrummet.

Blicken är fast med en utstakad batteriplan.

– Vi ska sy ihop hela paketet – och sedan skala upp snabbt.

Flödesbatterier

Flödesbatterier är en teknisk lösning som kan komplettera behovet av mer konventionella litiumjonbatterier. Med en bättre skalbarhet i lagringstid och kapacitet kan flödesbatterier ge nya möjligheter inom energilagring. Tekniken med organiska flödesbatterier bygger på vattenbaserade organiska elektrolyter tillverkade av billiga och lättillgängliga råvaror som aceton, ammoniak och naftalen. Lösningen är kostnadseffektiv – runt 60 procent billigare – och den totala systemkostnaden kan därmed bli ungefär 30 procent lägre, enligt beräkningar.

Den är miljövänlig, brandsäker och har lång livslängd. Innovationen har redan testats i en 1 kWh-prototyp i Rivus Batteries labb med gott resultat, och en 10–20 kWh-version på HSB Living Lab ska testas i verklig skala i slutet på 2024.

Rivus Batteries planerar även att installera en större anläggning på 40-100 kWh hos ett fastighetsbolag i Göteborg därefter.

Källa: HSB

LÄS MER:Northvolts resa från framtidshopp till kris

LÄS MER:Heart Aerospace visar upp sitt första fullskaliga elflygplan

LÄS MER:Hotet mot Volvo Cars: Elbristen kan grusa bolagets planer

ANNONS