Stora mängder mygg är en plåga för folk i vissa delar av landet. Problem med översvämningsmyggor kan öka med uppvärmningen.
Stora mängder mygg är en plåga för folk i vissa delar av landet. Problem med översvämningsmyggor kan öka med uppvärmningen. Bild: Anders Ylander

Ministern om myggen:”I huvudsak ett lokalt arbete”

Mygginvasioner är ett problem som ska hanteras lokalt, det är budskapet från miljö- och klimatministern. Men om det ökar med uppvärmningen kan det bli en fråga om anpassning.
– Om klimatförändringarna orsakar en spridning av översvämningsmyggen så blir det mer och mer en fråga som också berörs av klimatanpassning, säger Romina Pourmokhtari.

ANNONS
|

För att bekämpa hysteriska mygginvasioner på olika platser runt om i Sverige, som vid Nedre Dalälven och i Värmland, behövs finansiering. Och den kan komma både från regeringen och de drabbade kommunerna.

Inför årets bekämpning blev det politiskt bråk på hög nivå. Flera kommuner undertecknade en skrivelse till regeringen i höstas där de begärde 3,9 miljoner för förra årets bekämpningar och ytterligare 9,2 respektive 23 miljoner för att försäkra sig om att de skulle köpa in bekämpningsmedel för 2024 respektive 2025 i god tid .

I en långdragen debatt gick politikerna hårt åt Romina Pourmokhtari (L). Något som upprörde de boende vid Nedre Dalälven var att miljö- och klimatministern kallade myggen ”en olägenhet”.

ANNONS

Det är en trivialisering som inte skulle gjorts om det inte rörde sig om ett landsbygdsproblem. Det menar Stina Persson, som sitter i styrelsen för Föreningen för myggbekämpning och bor vid ett biflöde till Nedre Dalälven.

– Låt oss säga till människorna som bor på Lidingö inte kan gå utanför ytterdörren på hela sommarhalvåret på grund av myggor, då tror jag att det verkligen skulle klassas som en nationell angelägenhet. Och de skulle få pengar till bekämpning, säger hon från sin altan vid Nedre Dalälven.

Stina Persson tror att det faktum att mygginvasioner är ett landsbygdsproblem gör att det trivialiseras.
Stina Persson tror att det faktum att mygginvasioner är ett landsbygdsproblem gör att det trivialiseras. Bild: Anders Ylander

Hon får medhåll av Rolf Lundén, som har bott vid Nedre Dalälven i 66 år och har stora problem med översvämningsmygg.

– De förstår inte konsekvenserna av det, för det här kommer spridas ytterligare. När vi fick bekräftat att det var sticticus här visste man inte om att det fanns i Värmland, det kom senare. Och jag har varit på Djursholm i Stockholm och bekämpat mygg, men där var det inga problem, där kom ett beslut inom ett dygn, säger han.

Läs mer om dem och andra som kämpar mot myggen nedan.

LÄS MER:Vad händer med myggen om våtmarker återställs?

Sköt till extrapengar

Mot slutet av maj kom besked från regeringen att de skulle skjuta till fem miljoner till de tidigare 5,4 till åtgärder för ”begränsning av massförekomst av översvämningsmyggor”.

ANNONS

– Regeringen har lyssnat på synpunkterna angående myggplågan kring bland annat Nedre Dalälven och ser att det krävs ett utökat statligt stöd. När den lokala finansieringen inte räcker hamnar de boende i en omöjlig situation, sa klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari då i ett pressmeddelande.

Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister, ser att myggproblemen kan hamna i kategorin klimatanpassning.
Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister, ser att myggproblemen kan hamna i kategorin klimatanpassning. Bild: Paul Wennerholm

Hon svarar via mejl till GP att myggbekämpningen till stor del har finansierats av regionerna och kommunerna där översvämningsmyggor förekommer – och att det kommer att förbli så framöver också.

Hur kommer ni hantera den här frågan i den nära framtiden?

– Regeringen ser att många som bor i de här områdena har hamnat i en ohållbar situation, därför har vi skjutit till ytterligare 5 miljoner för totalt 10,4 miljoner kronor för år 2024. Detta är dock i huvudsak ett lokalt arbete där det gäller att kommunerna tar ett stort ansvar och agerar när problemen växer.

Hur mycket pengar kommer det att finnas i budgeten nästa år?

– Budgetprocessen är i ett mycket tidigt skede, och jag kan inte föregå något utan det får man se när budgeten presenteras.

Med klimatförändringarna kan det bli mer översvämningar, hur ser ni på den här frågan långsiktigt?

– De senaste årens extrema väderhändelser visar att vårt samhälle behöver bli mer robust mot klimatförändringarnas effekter. Om klimatförändringarna orsakar en spridning av översvämningsmyggen så blir det mer och mer en fråga som också berörs av klimatanpassning.

ANNONS

Missa inte det senaste om miljö och klimat

Nu kan du få alla nyheter och spännande reportage som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Klimat. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

LÄS MER:Planerar Irland att döda minst 200 000 kor?

LÄS MER:Svenskarnas semesterparadis brinner upp

LÄS MER:Sveriges dröm om kärnkraft – verklighet i Finland

LÄS MER:En säsong i Alperna – nu och för 20 år sedan

LÄS MER:Stenmarks klassiska backe lyser grönt och luktar koskit

LÄS MER:Barnen får hjärntumörer och astma av Polens dåliga luft

LÄS MER:Det är GP:s satsning Klimatåret

ANNONS