Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie om viktigaste frågan på klimatmötet i Dubai

FN:s klimatmöte blåser av för halvtidspaus i Dubai.
En fråga har dominerat spelet hittills och behöver komma till avslut innan slutsignalen – sammanfattningen av alla länders klimatarbete som visar att utsläppsminskningen globalt är långt från 1,5-gradersmålet.
– Det är den förhandlingsfråga som enskilt har fått flest förhandlingstimmar, säger Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie.

ANNONS
|

FN:s klimatmöte i Förenade Arabemiraten är bara timmar från halvvägsmärket när Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie hastar från ett möte med svenska delegationen till direktsändning i radion, sen ska han bara hämta sin kavaj, men fastnar i ett annat möte på det svenska kontoret. Det ligger i en av de cirka hundra byggnaderna på Expons område i Dubai.

– Det var lite extra fokus på vad vi gjort i veckan och vad vi gör i den kommande veckan. Var står vi? säger han när han kommer ut igen.

Det är Mattias Frumeries femte COP-möte och ungefär en vecka innan det startade berättade han efter en presskonferens i Stockholm att det han trodde skulle bli viktigast under årets klimatmöte var den globala översynen. Alltså den sammanfattning av alla Parisavtalets länders klimatarbete som blev klar i september och visade att utsläppsminskningen globalt är långt från 1,5-gradersmålet.

ANNONS

Så här halvvägs in i mötet så ser han också att den har fått mycket uppmärksamhet.

– Det är den förhandlingsfråga som enskilt har fått flest förhandlingstimmar. Det finns en text och alla engagerar sig i den texten. Den kanske inte kommer presenteras som ett utkast, utan som en text man får jobba vidare med den kommande veckan, säger han.

En annan sak som flera experter trodde skulle få stort utrymme under COP28 var en ny fond för klimatskador och förluster, som man bestämde skulle inrättas vid förra årets möte i Egypten. Det fanns ett förslag som bland annat innebar att fonden skulle ha Världsbanken som hem de första åren och styras av en oberoende styrelse med ledamöter från både länder som är i behov av stöd och de som förväntas ge pengar.

Min bild är att de blockeringar vi kan se, om vi tar det mest uppenbara från COP27 om att fasa ner eller fasa ut fossila bränslen från Saudiarabien, hade vi fått oavsett var vi befann oss

FN:s klimatmöten är kända för att dra ut på tiden – eftersom det är så många viljor som ska jämkas samman – men det här beslutet kom redan första dagen. Enligt Mattias Frumerie såg han signaler på att det skulle bli så redan dagarna före mötet startade.

– Det var glädjande att se och det var fantastisk stämning i salen när beslutet togs. Sen kom också väldigt omgående bidrag till fonden.

ANNONS

Hur kunde beslutet tas så snabbt?

– Jag tror helt enkelt det var ordförandeskapets vilja att visa någon typ av resultat fort och att man gjorde en bedömning att det skulle gagna mötet om det beslutet kom tidigt och inte skulle ligga och störa andra beslut, säger Mattias Frumerie.

Det har också kommit olika textsjok som är utkast till det som ska bli mötets slutliga beslut – som normalt klubbas på mötets sista dag – och alla länder är ännu inte nöjda med det som skrivits. Men Mattias Frumerie tar oenigheten med ro – det är så det brukar vara. Precis som vanligt kommer det att krävas ett antal utkast till innan världens länder kan enas.

– Vi har kanske fått avslut på tio av hundra texter, det är min gissning, säger han och tillägger att han har lett förhandlingarna om klimatanpassning.

Sverige förhandlar tillsammans med EU, som tidigare har företrätts av holländska politikern Frans Timmermans. I år har en annan nederländsk politiker, Wopke Hoekstra, tagit över den rollen. Han kommer närmast från en roll som vice premiärminister och utrikesminister. Men han har också arbetat för Shell en kort period för tjugo år sedan, något som kommit upp i och med utnämnandet till hans nya roll.

ANNONS

Det är också 2 400 personer av de tiotusentals anmälda till COP28 som har kopplingar till gas-, kol- och oljeindustrin, bland dem ordföranden tillika oljebolags-vd:n Sultan al Jaber. Dessutom hålls mötet i ett land som skulle kunna kallas en av den globala oljeproduktionens hemmaplaner.

En vecka in i mötet, ser du att detta påverkar förhandlingarna?

– Min bild är att de blockeringar vi kan se, om vi tar det mest uppenbara från COP27 om att fasa ner eller fasa ut fossila bränslen från Saudiarabien, hade vi fått oavsett var vi befann oss. Så jag ser inte att ordförandelandet styr det. Samtidigt har den kritiken noterats på sina håll och diskuterats i EU-kretsar, säger Mattias Frumerie.

Den 30-gradiga temperaturen från dagen har äntligen gett vika, istället för in mot mötesområdet har strömmen människor vänt lite utåt och flera av kaféerna har tömt sina hyllor på bakverk. Men Mattias Frumerie är inte riktigt klar än – han ska äta middag och har lite mer möte, sen är det ju också ett plenarsammanträde som inte ännu avslutats.

Finns det något beslut som måste fattas innan mötet är slut?

– Jag skulle nog säga att flertalet tycker att ett beslut på den globala översynen behöver komma, men också att man sätter ett mål för klimatanpassning.

ANNONS
Jonas Lindstedt och Annelie Moran på plats i Dubai.
Jonas Lindstedt och Annelie Moran på plats i Dubai. Bild: Jonas Lindstedt

LÄS MER:Putin mottagen med pompa i Abu Dhabi

LÄS MER:Rekordstor fossillobby på klimatmötet i Dubai

LÄS MER:"Klimaträddaren" är åratal bort i Sverige

Missa inte det senaste om miljö och klimat

Nu kan du få alla nyheter och spännande reportage som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Klimat. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS