GP:s grävreporter Sofia Boo har tidigare granskat Ghost.
GP:s grävreporter Sofia Boo har tidigare granskat Ghost. Bild: GP

Fem punkter: Vad är Ghost?

På onsdagen kallade Europol till presskonferens med anledning av att polis knäckt det krypterade kommunikationsverktyget Ghost.
Vad är Ghost, vem har använt det och vad händer nu?
GP:s grävreporter Sofia Boo – som tidigare granskat tjänsten – förklarar.

ANNONS
|

Vad är Ghost?

En krypterad kommunikationstjänst för mobiltelefoner. Den påminner om de tjänster som tidigare har knäckts såsom Encrochat och Sky ECC.

Vilka använder det?

Enligt polis, både i Sverige och utomlands, används Ghost av kriminella personer och nätverk över hela världen.

Vad används Ghost till?

De så kallade Ghost-telefonerna används för att kryptera kommunikation. Telefonerna har även kunnat fjärrstyras. Enligt polis har Ghost använts av kriminella för samma ändamål som exempelvis Encrochat – till att planera och utföra grova brott som mord och knarksmuggling.

Finns det exempel i Sverige? I Göteborg?

I Sverige har telefonerna marknadsförts som ”skottsäkra” och omöjliga för polisen att ta sig in i. Sådana telefoner har förekommit i flera svenska utredningar om grova brott – däribland mordet på 12-åriga Adriana i Stockholm och gängmordet i Gamlestaden i Göteborg 2020. Efter att andra krypterade tjänster, som Enchrochat och Sky ECC, knäcktes så har Ghost fortsatt att figurera i brottsutredningar.

ANNONS

Att polis nu har knäckt Ghost – vad innebär det?

Att polisen har knäckt Ghost kan innebära att fler grova brott kan klaras upp – och att gärningsmännen döms till fängelsestraff. Det finns flera polisutredningar där telefonerna har tagits i beslag, men där information i dem inte har kunnat plockas fram av polisen.

LÄS MER:Mord, gangsterrap och lyxkläder i mobilföretagets spår

LÄS MER:Svensk spökmobil gäckar polisen – avgörande vid brutalt mord

ANNONS