Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer och Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard håller presskonferens på justitiedepartementet i Köpenhamn.
Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer och Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard håller presskonferens på justitiedepartementet i Köpenhamn. Bild: Johan Nilsson/TT

Gängvågen: Ministrar vill pressa sociala medier-jättar

Sverige och Danmark vill att de digitala plattformar som används i gängens planering och rekrytering ställs till svars. Det framgick under en presskonferens på onsdagen.
– Svarar de inte tillfredsställande får vi avgöra om vi måste göra något, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

ANNONS
|

Vid lunchtid på onsdagen höll Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer (M) en presskonferens tillsammans med sin danske kollega, socialdemokraten Peter Hummelgaard. Bakgrunden är att barn och unga från Sverige rekryterats för att utföra våldsdåd i Danmark.

Ministrarna berättade bland annat att länderna ska ta ett gemensamt grepp rörande de digitala kanaler där gängbrottsligheten orkestreras och unga rekryteras. Hummelgaard nämnde bland annat Tiktok och Telegram.

– Vi ska kalla in plattformarna gemensamt för att ta en direkt diskussion, säger Gunnar Strömmer.

Tanken är att ställa dem till svars, uppger Gunnar Strömmer. Vad gör de preventivt? Är det tillräckligt?

ANNONS

– Svarar de inte tillfredsställande får vi avgöra om vi måste göra något, säger Strömmer.

Kan bli svårt

Frågan är vilken makt politiken egentligen har över exempelvis Meta. Gunnar Strömmer erkänner att sociala medier-frågan är en av de svåraste i den plan som nu presenterades.

– I grund och botten är det inte tillåtet att ägna sig åt kriminalitet någonstans i samhället. De plattformar vi pratar om bedriver redan ett arbete. Däremot är det berättigat att fråga om man investerar tillräckligt med resurser och agerar tillräckligt proaktivt.

Han är varse om konflikten som kan uppstå i förhållande till yttrandefrihet och konstitutionella grundlagsfrågor.

– Men det är ändå meningsfullt att diskutera om det finns mer som plattformarna kan göra för att flytta fram positionerna i det preventiva arbetet.

Ta efter Danmark

Sverige och Danmark är också överens om att öka samarbetet med tredje land, inte minst för att komma åt gängens ledarskikt.

– Som befinner sig på bekväma adresser, ofta i soliga förhållanden, och beställer de grova brotten, säger Gunnar Strömmer.

– Vårt motstånd ska vara starkt och koordinerat, säger den danska justitieministern Peter Hummelgaard.

Flera journalister på plats undrade om och i sådana fall hur Sverige nu kommer ta efter Danmarks straffrättsliga system. Strömmer svarade kort och koncist:

ANNONS

– Ja.

Som exempel nämnde han bland annat att minderåriga ska kunna dömas till fängelse och kriminalisering av att vara med i ett gäng.

LÄS MER:Noa-chef: Danmark har en egen problematik

LÄS MER:Dansk-svenskt samarbete mot gäng kan utökas

LÄS MER:Gängen anlitar barn som mördare via nätet

ANNONS