Justitieminister Gunnar Strömmer chattar med gp:s läsare
Justitieminister Gunnar Strömmer chattar med gp:s läsare Bild: Olof Ohlsson

Justitieminister Gunnar Strömmer svarade på GP-läsarnas frågor

Under fredagen fick läsarna ställa sina frågor justitieminister Gunnar Strömmer i GP:s chatt:
”Varför gör inte regeringen något åt brottsligheten?”
”Har en tonåring mördat måste samhället följa upp väsentligt noggrannare än i dag. Vad anser du?”
Läs svaren i efterhand här.

ANNONS
|

Olof inledde med en rak fråga till justitieministern:

”Varför gör inte regeringen något åt brottsligheten?” skrev han och frågade varför gängkriminella får gå runt på gatorna.

”Vi gör mycket på flera fronter samtidigt – för att stoppa våldet, strypa den kriminella ekonomin och bryta nyrekryteringen av unga. Polisen får ökade resurser och effektivare verktyg. Vi skärper straffen och river sekretesshinder. Och mycket mer. Det kommer ta tid att vända utvecklingen – men jag övertygad om att det går”, säger Strömmer.

Du kan läsa alla frågor och svar i chatten längst ner i artikeln.

Många av frågorna handlade om just gängkriminalitet. Lucas undrade om det finns några planer på att ta in militär för att få stopp på gängen och våldet.

ANNONS

”Polisen kan ta hjälp med vissa saker, som it-kapacitet och annat. Men här och nu finns inte rättsliga möjligheter att göra stora insatser. Men vi ser på reglerna för att hitta mer offensiva samarbeten i framtiden", svarar Strömmer.

Utvisningar och sluten ungdomsvård

Regeringen har tidigare gått ut med att man vill kunna utvisa gängkriminella som inte är svenska medborgare, utan att de dömts för brott. En läsare undrade vad man gör för att kunna utvisa till länder som inte vill ta emot sina egna medborgare.

"Det är superviktigt att få till, vi jobbar hårt mot de länder som inte vill men som bör. Inklusive koppla det till andra frågor, som möjligheten att få bistånd från Sverige. Men mer måste göras framåt”, skriver Gunnar Strömmer.

Vidare tyckte läsaren Lena att sluten ungdomsvård behöver kompletteras med särskild utskrivningsprövning.

”Har man som tonåring mördat, ja, då måste samhället kontrollera och följa upp väsentligt noggrannare än i dag! Vad anser du?”

”Vi kommer göra om systemet helt och hållet. Fängelsestraff för grova brott även för unga 15-17 år i stället för dagens slutna ungdomsvård. Längre påföljder och särskilda ungdomsfängelser. Det kommer också innebära en mer kravfylld period när en ung person lämnar fängelset. Allt för att förebygga återfall i ny brottslighet”, säger Strömmer.

ANNONS

LÄS MER:Vi måste stoppa den fria rörligheten för gängen

LÄS MER:Grammisvinnaren C.Gambino skjuten till döds i parkeringsgarage

LÄS MER:Här samlas vänner och fans till minne av C. Gambino

LÄS MER:Säpo: Iran använder gäng för att utföra dåd i Sverige

LÄS MER:Kristersson: Säkerhetszon löser inte allt

ANNONS