I Biskopsgården anser polisen att utvecklingen varit positiv sedan 2019, och därmed tas området bort från listan över särskilt utsatta områden. Det bedöms dock fortfarande som ett riskområde.
I Biskopsgården anser polisen att utvecklingen varit positiv sedan 2019, och därmed tas området bort från listan över särskilt utsatta områden. Det bedöms dock fortfarande som ett riskområde. Bild: AnnaCarin Isaksson

Polisen: Biskopsgården inte längre särskilt utsatt område

Polisen har uppdaterat sin lista över utsatta områden, och kommit fram till att de är färre. Bland annat anses situationen i Biskopsgården ha förbättrats och området bedöms inte längre som ett särskilt utsatt område.
– Vår bedömning är att vi tydligt bromsat den negativa utvecklingen, säger Robert Karlsson, biträdande regionpolischef i region Väst.

ANNONS
|

Polisen skriver i ett pressmeddelande att Sverige har totalt 59 utsatta områden, vilket är två områden färre än 2021.

Fyra nya områden har tillkommit, medan sex områden inte längre bedöms som utsatta.

Situationen i tre tidigare särskilt utsatta områden har förbättrats: Biskopsgården (polisregion Väst), Gottsunda (polisregion Mitt) och Södra Sofielund (polisregion Syd). De bedöms nu som riskområden.

Polisen skriver dock att två tredjedelar av de bedömda områdena utvecklats i negativ eller oförändrad riktning, medan resterande områden har en positiv utveckling.

– Det visar att de kriminellas påverkan cementeras och blir alltmer beständig, säger Charlotta Höglund, chef för underrättelseenheten vid Noa.

ANNONS

Biskopsgården bedöms som riskområde

Under perioden 2019–2022 inträffade närmare 1 500 skjutningar i Sverige. Mer än en fjärdedel av dem skedde i utsatta områden. Polisen skriver också att det i de utsatta områdena finns en tystnadskultur och en rädsla som försvårar utredningsarbetet.

– Benägenheten att delta i rättsprocessen är i många fall låg eftersom man är rädd att utsättas för våld eller hot om våld om man anmäler eller vittnar om brottslighet. Detta är mycket allvarligt, säger Charlotta Höglund.

I Göteborg har en förändring i polisens bedömning skett – Biskopsgården anses inte längre tillhöra den mest allvarliga kategorin – särskilt utsatt område – utan bedöms numera som ett så kallat riskområde.

Därmed är de göteborgska områden indelade enligt följande:

Särskilt utsatta områden: Bergsjön, Hammarkullen, Hjällbo och Lövgärdet.

Riskområden: Tynnered/Grevegården/Opaltorget och Biskopsgården.

Utsatta områden: Hisings Backa och Gårdsten.

Robert Karlsson, biträdande regionpolischef i region Väst menar att den nya rapporten visar att man är på rätt väg.

– Under flera år har vi satsat medvetet och långsiktigt i region Väst för att vända utvecklingen tillsammans med andra. Mycket arbete återstår men de positiva tecknen är ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger han i en kommentar.

ANNONS

Även positiv utveckling i Hjällbo

Karlsson konstaterar att inga ny områden i Västsverige tillkommit på listan över utsatta områden. Enligt rapporten visar både Hjällbo i Göteborg samt Kronogården/Lextorp/Sylte i Trollhättan en positiv utvecklingstrend när det gäller utsatthet för kriminell påverkan, dock utan att kategorin ändrats. Hässleholmen/Hulta i Borås visar däremot en svag negativ utveckling.

För två år sedan togs Rannebergen bort från listan, samtidigt som Gårdsten flyttades från kategorin särskilt utsatt område till utsatt område.

– Vår bedömning är att vi tydligt bromsat den negativa utvecklingen. Vi prioriterar det lokala brottsbekämpande arbetet med bland annat hög synlighet av poliser. Samtidigt ökar vi uppklaringen av både grova brott och vardagsbrott, vilket i sig kan ha brottsförebyggande effekter, säger Robert Karlsson.

Biträdande regionpolischef Robert Karlsson ser den nya rapporten om utsatta områden som ett kvitto på att man är på rätt väg i Västsverige.
Biträdande regionpolischef Robert Karlsson ser den nya rapporten om utsatta områden som ett kvitto på att man är på rätt väg i Västsverige. Bild: Anders Ylander

LÄS MER:Josef Hällgren: ”Jag sköt inne på Vår krog och bar”

LÄS MER:Kungen besökte Sjumilaskolan i Biskopsgården

LÄS MER:Advokaten Mia Sandros oro – över nya lagförslag: ”Katastrof”

Så definieras kategorierna

Utsatt område: Ett geografiskt avgränsat område som kännetecknas av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Inverkan är snarare knuten till det sociala sammanhanget i området än att det finns en uttalad avsikt att ta makten och kontrollera lokalsamhället.

Riskområde: Ett område som uppfyller samtliga kriterier för ett utsatt område men inte når upp till kriterierna för ett särskilt utsatt område. Läget är dock så allvarligt att det finns en överhängande risk att området blir särskilt utsatt om inte lämpliga åtgärder sätts in.

Särskilt utsatt område: Ett geografiskt avgränsat område som kännetecknas av en allmän ovilja att delta i rättsprocessen. Det kan även förekomma systematiskt hot och våld mot vittnen, målsägare och anmälare i området. Situationen innebär att det är svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag. Många gånger har det skett en normalisering av situationen i området vilket innebär att varken polisen eller de boende reflekterar över läget i området.

Källa: Polisen

ANNONS