Glaskoncernen Orrefors Kosta Boda riskerar att tvingas betala retroaktiva royalties. Arkivbild
Glaskoncernen Orrefors Kosta Boda riskerar att tvingas betala retroaktiva royalties. Arkivbild Bild: Hans Runesson/TT

Oväntad säljsuccé – nu stäms Kosta Boda

Glaskoncernen Kosta Boda stäms på upphovsrättsersättning retroaktivt, i ett fall som kan bli historiskt.

ANNONS

Det är den svensk-tyska designern Ann Wolff som stämmer glasföretaget Kosta Boda på royalties, rapporterar The Guardian. Ersättningen gäller för den klassiska värmeljushållaren "snöbollen", som Wolff designade för Kosta Boda 1973.

Många miljoner "snöbollar" har sålts över hela världen. Ann Wolff har dock inte mottagit någon betalning för sin design sedan mitten på 80-talet, till följd av ett tidsbestämt kontrakt Wolff skrev på i vilket hennes copyright skulle upphöra efter tio år.

Nu stämmer dock Ann Wolff, genom Konstnärernas Riksförbund (KRO), Kosta Boda för orättvis ersättning efter att ha inspirerats av ett nytt upphovsrättsdirektivet från EU. "Bästsäljarklausulen" kom till 2019 men blev en del av svensk lagstiftning först i år, och möjliggör för kreatörer att begära retroaktiv ersättning för verk som blivit oväntade bästsäljare.

ANNONS

Enligt KRO:s jurist skulle Ann Wolff ha tjänat ytterligare mellan 10 och 15 miljoner kronor om den ersättning hon först fick på två procent per snöboll hade fortlöpt. I ett mejl till The Guardian påpekar Kosta Boda att den svenska versionen av bästsäljarklausulen bara gäller för avtal som ingåtts den första januari 2003 eller senare.

KRO:s jurist Katarina Renman Claesson, som representerar Ann Wolff, hävdar dock att den nya upphovsrättsklausulen etablerar en princip som markerar orättvisan i det avtal som Ann Wolff skrev på med Kosta Boda 1972.

Fallet kan bli historiskt i Sverige som prövning av den nya bästsäljarklausulen, och leda till fler liknande fall, skriver The Guardian.

ANNONS