Edith Nilsson och Stina Olsson (Elsalill) gör rollerna som de två systrarna i 'Herr Arnes penningar' på Västanå teater där Elsalill får besök av sin döda syster som återvänder som vålnad. Pressbild.
Edith Nilsson och Stina Olsson (Elsalill) gör rollerna som de två systrarna i "Herr Arnes penningar" på Västanå teater där Elsalill får besök av sin döda syster som återvänder som vålnad. Pressbild. Bild: Jesper Blomgren

Pressat Västanå låter Selma ifrågasätta samtiden

Ekonomiskt pressade Västanå Teater satsar i sommar på "Herr Arnes penningar". Teatern gör samtida kopplingar till Selma Lagerlöfs berättelse som utspelas på ett våldsamt Marstrand där människor saknar framtidstro.

ANNONS

I januari förklarade regissören, spelmannen och den konstnärlige ledaren Leif Stinnerbom för SVT att Västanå teater aldrig tidigare haft en så trängd ekonomi under hans 30 år som teaterchef. Inflationen har lett till ökade kostnader med mer än 3 miljoner kronor, men i regeringens kulturbudget fanns ingen uppräkning för att möta det höga kostnadsläget, framhåller Stinnerbom.

Region Värmland sköt visserligen till 500 000 kronor men resten måste teatern dra in själv.

I år satsar Västanå allt på att hålla sig flytande men inför nästa år hoppas Leif Stinnerbom "verkligen" på höjda statliga anslag till regional kultur.

– Vi har 70 procents egenfinansiering, och nu har vi sålt 2/3 av biljetterna redan före premiär, det är väldigt bra, säger han.

ANNONS

Shakespeare ekar

När Västanå satte upp "Romeo och Julia" kokade Stinnerbom ner berättelsen till en mening: "i en värld fylld av våld och konflikt har kärleken inte en chans" – i sommarens uppsättning ser han Shakespeares drama eka.

Som så ofta utgick Selma Lagerlöf från verkliga händelser även när hon skrev "Herr Arnes penningar". Historien utspelas på Marstrand 1586 under en mörk tid av krig och fortsatta konflikter mellan lutheraner och katoliker, men också med osedvanligt mycket fisk.

De feta sillstimmen hade lockat till sig uppköpare och lycksökare från hela Nordeuropa och cirka 15 000 personer bodde på den lilla ön, de flesta män. Krogar trängdes med bordeller och våldsnivån var skyhög, berättar Stinnerbom.

– Vi pratar om våldsnivån idag, men den är ingenting mot hur det var på Marstrand på den här tiden. Det berodde också på att framtidstron var så svag, man var ganska övertygad om att den yttersta dagen var nära och letade efter tecken.

Brutal stöld

Den stenrike prästen Herr Arne blir mördad tillsammans med sin familj och bestulen på pengar som han i sin tur brutalt stulit från de katolska klostren.

Mitt i allt detta står kärleken för motkraften även hos Selma Lagerlöf, framhåller Stinnerbom, här genom den unga fosterdottern Elsalill som till skillnad från sin älskade syster överlever av en slump men ändå har tillvaron mot sig.

ANNONS

– Shakespeare ställde frågan "vill vi ha en sådan här värld"?

– Och Selma ställer ungefär samma fråga.

Fakta: "Herr Arnes penningar"

Scen: Västanå teater i Rottneros.

När: 22/6–7/9.

Regi: Leif Stinnerbom.

Musik: Magnus Stinnerbom.

Ensemble: Mirja Burlin, Niklas Ejnar, Britt-Inger Ekelund med flera.

ANNONS