Jönssonligan. Från vänster Ulf Brunnberg alias Vanheden, Gösta Ekman alias Sickan, Björn Gustafson alias Dynamit-Harry och Birgitta Andersson alias Doris. Arkivbild.
Jönssonligan. Från vänster Ulf Brunnberg alias Vanheden, Gösta Ekman alias Sickan, Björn Gustafson alias Dynamit-Harry och Birgitta Andersson alias Doris. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/TT

Turerna kring Dynamit-Harry – det händer nu

Har skådespelaren Ulf Brunnberg rätt till varumärket "Dynamit-Harry" eller inte?
TT har pratat med Patent- och registreringsverket om turerna.

ANNONS

Att få rätten till ett namn, en rollfigur i en film, som varumärke, hur vanligt är det? Inte vanligt men det förekommer, enligt Gustav Melander, jurist på Patent- och registreringsverket, PRV.

Ofta handlar det om att namnet på rollfiguren i en film sammanfaller med titeln på filmen, som exempelvis Pippi Långstrump. Då är det vanligt att vilja skydda namnet.

– Det finns kanske en rimlig förklaring till det. Man gör ofta spinoffs på karaktärer som förekommer i filmer eller böcker, och då vill man säkra upp dem genom att varumärkesskydda dem, säger Melander.

.

Vad krävs för att man ska få varumärkesskydda?

ANNONS

I princip kan vem som helst ansöka om att registrera vilket varumärke som helst, utan tidigare koppling till det.

PRV prövar ansökan mot en rad registreringshinder. Det kan handla om att det finns tidigare rättigheter, att varumärket strider mot lagen eller att ansökan gjorts i ond tro.

Tar man sig förbi PRV:s hinderskatalog kan det bli ett ja.

.

Varför fick Ulf Brunnberg avslag hos PRV?

PRV sade nej till att Brunnberg skulle få registrera "Dynamit-Harry" som varumärke.

– Vi avslog hans ansökan eftersom det fanns två tidigare EU-varumärken för namnet Harry, som vi tyckte låg för nära "Dynamit-Harry", säger Gustav Melander.

Alltså är varumärket "Dynamit-Harry" inte registrerat i dagsläget.

– Brunnberg överklagade till Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt, som inte höll med oss om att det var förväxlingsbart, däremot har de inte sagt att varumärket kan registreras, säger Melander.

.

Vad händer nu?

PRV har nu möjlighet att överklaga till överinstansen, Patent- och marknadsöverdomstolen. Om det inte sker så fortsätter PRV att handlägga ärendet.

– Tycker vi då att det inte finns andra hinder mot att avslå ansökan, så kan varumärket registreras. Däremot har då andra möjlighet att invända, och då kommer det att prövas igen av oss, säger Melander.

ANNONS

Så i slutändan är det ändå PRV som bestämmer?

– Precis, det är bara vi som bedömer om ett varumärke kan registreras. Våra överinstanser kan däremot säga att vissa hinder vi har anfört inte är tillämpliga i ett ärende.

.

Kan Brunnberg stoppa nya "Jönssonligan"-filmer – om han får ja?

– Det är svårt att svara på, det faller utanför ramen för det vi jobbar med. För att få det prövat får han vända sig till andra instanser, säger Melander.

Fakta: "Dynamit-Harry-gate"

På tisdagen blev det känt att Brunnberg vill registrera varumärket "Dynamit-Harry" – en roll som spelades av Björn Gustafsson i originalfilmerna. Brunnberg fick avslag hos Patent- och registreringsverket i fjol, men överklagade till Stockholms tingsrätt.

Ulf Brunnberg spelade rollen som Ragnar Vanheden i åtta filmer om Jönssonligan mellan 1981 och 2000. I en ny film, med tänkt premiär på juldagen, spelar bland andra Robert Gustafsson rollen som Sickan och Jonas Karlsson Brunnbergs roll som Vanheden.

Brunnberg vill nu hindra biograferna från att visa filmen

ANNONS