Recept: Enkel, snabb och billig vardagsmat

Välkomna höstterminen med krämiga sallader och mustigare mat. Anja Olaug Jelinek bjuder på tre enkla, snabba och billiga rätter som förenklar övergången från semester till vardag.

ANNONS

Det finns ingenting som innebär förändring och nya tag som när sommaren övergår i höst. Garderoben byts ut, vanorna kickar in och maten ska återgå till mer vardaglig form. Dags att börja fundera på hur ens vardagsmatgarderob ska se ut.

I höst kommer jag att laga krämiga sallader och mustig mat, vilket följande recept flörtar med. De är också enkla, snabba och billiga och går nog hem hos såväl singelhushåll som barnfamiljer. Låt oss välkomna denna mathöst med öppna armar och omfamna vardagen.

Salladslaw är en matig och krämig sallad som kan stå på egna ben, här med plommon, mandlar och getost.
Salladslaw är en matig och krämig sallad som kan stå på egna ben, här med plommon, mandlar och getost. Bild: Anja Olaug Jelinek

Grön salladslaw med getost, mandlar och plommon

4 stora portioner

Salladslaw står för en sallad med mycket innehåll och krämighet. Den ska vara matig och äts inte som ett tillbehör utan kan stå på egna ben. Den syrliga dressingen tillsammans med söta plommon, nötiga mandlar och krämig getost är en oslagbar kombination.

ANNONS

Örtdressing:

En stor näve persilja

En stor näve bladspenat

1 dl majonnäs

1 tsk vitvinsvinäger

En stor nypa flingsalt

Svartpeppar

Getostkräm:

100 g getost

1/2 dl crème fraiche

1 tsk honung

En nypa flingsalt

Sallad:

1/2 isbergssallad

1 stor näve spenat

75 g haricots verts

1/2 gurka

1 schalottenlök

1,5 dl rostade mandlar

Toppa med:

3 plommon

Rostade mandlar

Mixa alla ingredienser till örtdressingen. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.

Mixa alla ingredienserna till getostkrämen. Smaka av med flingsalt.

Koka upp väl saltat vatten. Förbered en skål med vatten och is. Snoppa haricots verts och låt ligga i kokande vatten cirka 30 sekunder. Häll av vattnet och lägg dem sedan direkt i isbad.

Strimla isbergssalladen och spenaten. Skiva haricots vers och gurka. Finhacka schalottenlök. Grovhacka mandlarna, spara cirka en halv deciliter till topping och ha i resten med grönsakerna. Blanda allting. Häll på örtdressingen och blanda salladen.

Lägg på ett serveringsfat och toppa med skivade plommon, hackade mandlar och klickar av getostkräm.

Birria tacos slog igenom för ett par år sedan och detta är en vegetarisk version.
Birria tacos slog igenom för ett par år sedan och detta är en vegetarisk version. Bild: Anja Olaug Jelinek

Vegetariska birria tubs

6 stycken tubs, ca 4 portioner

Birria tacos slog igenom för ett par år sedan och detta är ett vegetariskt alternativ på vegofärs, men kryddorna och mustigheten är densamma. En enkel, rolig och otroligt mumsig rätt.

ANNONS

400 g färs

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

1 tsk torkad ingefära

2 tsk paprikapulver

1 tsk torkad rosmarin

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad malen kanel

3 msk tomatpuré

2 dl öl

1 msk vitvinsvinäger

1 dl grädde

150 g riven ost

6 taco tubs

Till servering:

En syrlig ruccolasallad

Sätt ugnen på 250 grader.

Stek färsen i riktigt med olja. Ställ åt sidan.

Finhacka lök och vitlök, stek mjuk i olja. Tillsätt kryddor och låt steka ett par minuter. Ner med tomatpuré och låt steka tills det bränns en aning. Häll på öl och vinäger. Låt reducera. Ner med den stekta färsen och grädde.

Fyll taco tubs med färsen och toppa med riven ost. Grädda i ugn cirka 15 minuter. Osten ska smälta och få lite färg. Servera med en syrlig ruccolasallad.

Denna ragu slukar två stora zucchini och är helt perfekt att göra en stor sats av som kan frysas in.
Denna ragu slukar två stora zucchini och är helt perfekt att göra en stor sats av som kan frysas in. Bild: Anja Olaug Jelinek

Zucchiniragu

8 portioner ragu, 4 portioner med tillbehör

Klassiker i ny skrud med zucchini som huvudingrediens. Just nu är den i säsong och den som odlat zucchini vet hur mycket man får, och hur svårt det kan vara att bli av med. Denna ragu slukar två stora zucchini och är helt perfekt att göra en stor sats av som kan frysas in. Receptet är för 8 portioner ragu men tillbehören är anpassade till 4 portioner.

ANNONS

4 portioner pasta

Ragu:

4 vitlöksklyftor

2 gula lökar

1 selleri

1 morot

3 msk tomatpuré

2 dl vitt vin

2 zucchini

2 paket krossade tomater (à 400 g)

4 dl grönsaksbuljong

2 dl belugalinser

En klick smör

En skvätt mjölk

Flingsalt och svartpeppar

Fejkburrata:

1 mozzarella

1 dl grädde

Till servering:

Hackade mandlar

Färsk basilika

Olivolja

Finhacka vitlöksklyftor, lök, selleri och morot. Stek mjuka i en gryta tillsammans med en skvätt olja. Under tiden tärnar du zucchini. Ner med tomatpuré och stek tills den bränns en aning, då blir smaken djupare och godare.

Häll på vin och låt reducera till hälften. Tillsätt zucchini och låt steka ett par minuter. Häll i krossade tomater, buljong och linser. Lår puttra cirka tre timmar. Du kan låta den puttra i 40 minuter men det blir inte lika mustigt. Ju längre ragun får stå, desto bättre.

När ragun har kokat klart smakar du av med flingsalt, nymalen svartpeppar och har i en klick smör och en skvätt mjölk. Låt stå cirka 15 minuter och smaka av igen.

Under tiden gör du fejkburrata och hackar mandlar. Låt mozzarella rinna av i ett durkslag. Mixa tillsammans med grädde tills du får en krämig ostmassa. Häll på mer grädde om du vill ha en lösare ostmassa.

ANNONS

Koka pasta och spara cirka 2 dl pastavatten. Blanda den färdigkokta pastan med pastavatten och hälften av ragun. Blanda tills allt blir krämigt och glansigt. Fördela i tallrikar och toppa med fejkburrata, mandlar, basilika och en skvätt olivolja.

LÄS MER:Goda och lyxiga recept på tre sorters lasagne

LÄS MER:Upptäck hot honey – hett, sött och klibbigt

LÄS MER:80-talets bästa rätter – återupplev klassikerna

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS