Recept: Goda tillbehör till skaldjur och kräftskivan

Kombinera havets bästa skaldjur med säsongens gröna. Maria Zihammou bjuder på sensommarfest med ostkräm, pannbröd och nyskördade grönsaker till kräftorna. Och en mandelkaka med saftiga björnbär.

ANNONS
|
Pannbröd med pepparrotskräm och Västerbottensost.
Pannbröd med pepparrotskräm och Västerbottensost. Bild: Stefan Edetoft

Pannbröd med pepparrotskräm och Västerbottensost

4 portioner

Lagrad ost och rostad kummin är grunden till den här ostkrämen som landar på mjuka pannbröd. Bröden smakar bäst när de är alldeles nylagade. Jag brukar förvara dem under en kökshandduk för att de inte ska torka.

Pannbröd:

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

3 dl naturell yoghurt

Topping:

200 g färskost, t ex mascarpone

1 dl crème fraiche

2 tsk hel kummin

2 msk finriven pepparrot

3 msk finriven lagrad ost + hyvlad till garnering, t ex Västerbottensost

Flingsalt och svartpeppar

2 msk kallpressad rapsolja

8 rädisor, tunt hyvlade

Häll ner vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Blanda och tillsätt yoghurt. Knåda samman till en smidig deg. Täck bunken med en kökshandduk.

ANNONS

Lägg färskost och crème fraiche i en bunke. Rosta kummin i en stekpanna utan fett i någon minut tills de poppar i pannan. Häll upp på ett fat att svalna.

Tillsätt finriven pepparrot i bunken med färskost och krydda med lite salt och peppar. Häll ner hälften av den rostade kumminen, tillsätt finriven Västerbottensost och blanda samman. Skeda upp ostkrämen i en skål och toppa med hyvlad ost, resten av kumminen och ringla över rapsolja. Skölj och skär rädisorna i skivor och servera vid sidan av.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord och ta ut 12 bitar. Rulla lätt samman till bollar och kavla ut till cirka 2 mm tjocka bröd.

Hetta upp en stekpanna utan fett och stek bröden ett par minuter på varje sida tills det fått lite färg. Lägg upp på ett fat och täck med en kökshandduk för att de inte ska torka. Servera tillsammans med ostkrämen.

Fänkålssallad med tomater och fetaost.
Fänkålssallad med tomater och fetaost. Bild: Stefan Edetoft

Fänkålssallad med tomater och fetaost

4 portioner

Den här härliga salladen blir allra bäst om du skär fänkålen i riktigt tunna skivor, enklast med en mandolin. Jag vill ge skaldjuren sällskap av ost och grönsaker i kombination med syra från stora kapris, som har en mildare smak än vanlig kapris.

1 fänkål

ANNONS

150 g haricots verts

300 g cocktailtomater

150 g fetaost

1 tsk finhackad timjan

2 msk grovhackad basilika

2–3 msk cocktailkapris

2 msk citronsaft

2 msk vit balsamvinäger

1 msk flytande honung

3 msk kallpressad rapsolja

50 g rostade solroskärnor

Hyvla fänkålen i tunna skivor, helst med en mandolin. Koka haricots verts i lättsaltat vatten i två minuter, häll av vattnet och skölj med kallt vatten. Låt rinna av i ett durkslag.

Dela tomaterna i halvor. Smula osten i mindre bitar.

Varva tomater med fänkål och fetaost i en skål. Tillsätt hackade örter. Blanda samman citronsaft med vinäger, honung och olja i en skål. Krydda med lite salt och peppar och blanda. Häll dressingen över salladen och blanda.

Toppa med cocktailkapris och rostade solroskärnor.

Mandelkaka med björnbär.
Mandelkaka med björnbär. Bild: Stefan Edetoft

Mandelkaka med björnbär

8–10 bitar

Tänk på att alla ugnar är olika och att tiden i ugnen kan variera. Kakan ska kännas fast, testa med en sticka – när inget fastnar på den är kakan klar. Garnera med björnbär och glass, ringla över honung och toppa med rostad mandel som ger den glutenfria kakan extra krisp.

Smör och mandelmjöl till formen

200 g smör, rumsvarmt

2 dl socker

4 ägg

5 dl mandelmjöl

1 tsk bakpulver

1/2 tsk äkta vanilj

ANNONS

1 tsk finrivet citronskal

Garnering:

200 g björnbär

1 msk honung

1/2 l vaniljglass

50 g mandel, rostad och grovhackad

Sätt ugnen på 175 grader.

Smöra en springform som mäter cirka 24 cm i diameter och fördela ut lite mandelmjöl.

Dela smöret i mindre bitar och vispa med socker tills det är vitt och poröst. Tillsätt sedan äggen ett i taget under vispning.

Blanda mandelmjöl med bakpulver, vanilj och rivet citronskal. Tillsätt i smeten och blanda väl till en slät smet.

Bred ut smeten i formen. Grädda kakan längst ner i ugnen tills den är genomgräddad, i 45–50 minuter. Kakan ska kännas fast, känn med en provsticka att den är genomgräddad.

Låt kakan svalan och lossa från formen, lägg upp på ett fat. Garnera med björnbär, glass och ringla över honung. Toppa med rostad och hackad mandel.

LÄS MER:Recept på matiga och goda sallader för sommaren

LÄS MER:Gott att grilla – alla recept och tillbehör du behöver i sommar

LÄS MER:Enkla vegetariska rätter – från sparris till filodegspaj

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS