Recept: Tre goda desserter med jordgubbar

Midsommar betyder förstås jordgubbar. Anja Olaug Jelinek bjuder på tre desserter av varierande svårighetsgrad, fullproppade med jordgubbar i olika konstellationer. Spara och bär med dig under sommaren.

ANNONS

Varje gång en högtid äger rum är det någon som säger: varför firar vi detta? Alla har sina egna svar och varje år har jag glömt dem alla. Midsommar är en sådan högtid, kanske för att den innehåller så mycket. Är den ursprungligen från vikingatiden, handlar det om ljuset? Fruktbarhet?

Högtiden är en historisk hyllning till sommaren i det gamla bondesamhället. En del av firandet handlar om övergången mellan vår och sommar, kopplat till god skörd och en brytpunkt i arbetsåret. Det finns fler svar och man kan gå djupare i vad det innebär, men det ligger till grund för mattraditionen vi har. Vi äter primärt färska grödor som vi saknat resten av året.

ANNONS

Därmed har jag satt ihop tre desserter som bygger på de råvaror som är som bäst under midsommar. Alla är otroligt otroligt goda.

Gör egen mjukglass genom av vispa vanlig glass och toppa med bland annat jordgubbar.
Gör egen mjukglass genom av vispa vanlig glass och toppa med bland annat jordgubbar. Bild: Anja Olaug Jelinek

Mjukglass på tio minuter med pistagekräm, jordgubbar och riven mörk choklad

2 portioner

Här kommer en dessert som du gör på tio minuter och serverar direkt. En kul grej är att spritsa glassen i serveringsskålar och låta gästerna toppa sin egen glass. En social, rolig och god dessert.

500 g vaniljglass av god kvalitet

260 g jordgubbar

4 msk pistagekräm

En bit mörk choklad

Topping:

Finhackade rostade hasselnötter

Vispa glassen i en bunke. Lägg över i en spritspåse och frys i tio minuter. Under tiden skär du jordgubbar.

Spritsa ut glassen i serveringsskålar. Lägg på jordgubbar, ringla över pistagekräm och riv över mörk choklad. Toppa med finhackade rostade hasselnötter eller annat krispigt. Eller så toppar du med andra goda grejer du tycker om. Enklare blir det inte.

Att fylla en croissant med hemgjord vaniljkräm och jordgubbar resulterar i en lyxig dessert.
Att fylla en croissant med hemgjord vaniljkräm och jordgubbar resulterar i en lyxig dessert. Bild: Anja Olaug Jelinek

Vaniljfylld croissant med jordgubbar och krossad pistage

4 portioner

En lyxig dessert för ett litet sällskap, eller stort om du orkar stå och spritsa flera croissanter, vilket helt ärligt är värt det. Croissantens smöriga yttre som möter mjuk vaniljkräm och sötsyrliga jordgubbar, nej men det är så gott. Topp godaste jag gjort.

4 croissanter

1 dl pistagenötter

250 g jordgubbar

0,5 dl havremjölk

Vaniljkräm:

ANNONS

1 vaniljstång

0,75 dl strösocker

2,5 dl mjölk

3 äggulor

0,3 dl majsstärkelse

50 g smör

Vi börjar med vaniljkrämen. Dela vaniljstången och massera ut kärnorna med sockret. Vispa samman mjölk och vaniljsocker medan mjölken värms upp, så fort den börjar koka tar du av den från plattan. Tillsätt äggulor och majsstärkelse och vispa samman under tiden såsen sjuder. När den tjocknat tillsätter du smör och rör om tills det har smält. Låt svalna.

Mixa pistagenötter till ett pulver med bitar i. Skiva jordgubbarna. Pensla croissanterna med havremjölk och doppa dem i pistagenötskross. Dela croissanterna och spritsa ut vaniljkräm, toppa med jordgubbar och lägg på locket.

Len chokladkräm möter jordgubbar och krispiga kakor och nötter.
Len chokladkräm möter jordgubbar och krispiga kakor och nötter. Bild: Anja Olaug Jelinek

Vit chokladkräm med jordgubbar, kardemummakakor och pekannötter

4 portioner

Enklare eller godare dessert får du leta efter. Len chokladkräm möter jordgubbar och krispiga kakor och nötter. Receptet räcker till fyra portioner, blir ni fler så dubbla receptet och lägg upp allt på ett stort fat.

Vit chokladkräm:

200 g vit choklad

2 dl vispgrädde

Zest från 1 citron

200 g naturell färskost

Servera med:

Ca 250 g jordgubbar

4 kardemummakakor

Pekannötter

Mynta

Hacka den vita chokladen och värm grädden, den ska inte koka. Smält chokladen i grädden. Tillsätt citronzest i chokladgrädden och låt krämen svalna.

Vispa färskosten med chokladkrämen tills den är fluffig. Smaka av om du vill ha mer citronzest.

ANNONS

Rosta pekannötter och grovhacka. Smula kardemummakakor.

Spritsa eller klicka ut chokladkräm på tallrikar eller ett stort serveringsfat, toppa med skivade jordgubbar, kaksmulor, pekannötter och mynta. Slevas bäst med sked.

LÄS MER:Goda och lyxiga recept på tre sorters lasagne

LÄS MER:Upptäck hot honey – hett, sött och klibbigt

LÄS MER:80-talets bästa rätter – återupplev klassikerna

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS