Agnes Lidbeck är GP Kulturs nya skribent

Den hyllade författaren Agnes Lidbeck debuterar som litteraturrecensent och krönikör för GP Kultur. Själv läser hon allt, från romance till poesi och slår gärna ett slag för litteraturen som njutning.
– Ibland är det viktigare än att den är väldigt politisk eller smart.

ANNONS

Agnes Lidbeck debuterade med romanen ”Finna sig” 2017 som hyllades av både kritiker och läsare. Sedan dess har hon släppt fyra till. Den som inte läst hennes böcker har kanske hört henne i P1-programmet ”Spanarna” eller sett henne i ”Babels” författarpanel i SVT. Nu kommer GP:s läsare också få ta del av hennes texter.

– Det känns jätteroligt, jag är extremt pepp, säger Agnes Lidbeck.

Främst kommer Lidbeck skriva litteraturrecensioner men det kan också bli krönikor om hon ”har något att säga”.

– Jag är intresserad av att skriva om litteratur på ett sätt som gör att läsaren fattar om det är någonting för den eller inte. En bok kan ju vara hur bra som helst men helt fel för en själv. Jag vill försöka skriva om litteratur på ett sätt som faktiskt sätter läsaren i centrum snarare än mig själv eller mina tankar om livet. Mitt mål är att man ska känna att ”det här är någonting som jag inte visste fanns men som jag vill pröva på”.

ANNONS

”Litteratur behöver inte vara tråkigt”

Agnes Lidbeck slår också gärna ett slag för litteraturen som njutning. Folk vill inte alltid bli uppfostrade när de läser, säger hon.

– Litteratur behöver inte vara tråkigt. Jag själv läser mycket underhållningslitteratur och tycker att det verkligen fyller en funktion för mig. Allt från romance till häxor till rena deckare. Jag läser oftare för att bli underhållen än för att någon författare ska vara extremt intelligent på min bekostnad.

Annars blir det mycket klassiker, mellan 1700-tal och 1900-tal.

– Det finns en kombination av samhälle och relationer i många tidigare romaner som visar just det där, att det inte behöver vara svårt för att vara viktigt.

Agnes Lidbeck gillar att bli underhållen när hon läser.
Agnes Lidbeck gillar att bli underhållen när hon läser. Bild: Anna Tärnhuvud

Vilken är favoritboken?

– ”Middlemarch” av George Eliot. Det är den bästa boken jag har läst. Jag tror att Virginia Woolf sa att det är den enda boken som skrivits för vuxna. Den har ett jäkla tryck och driv och samtidigt tar den tid på sig, man får vara i den länge. Det tycker jag om. Den kommer dessutom i nyöversättning snart.

Agnes Lidbecks senaste bok ”All min kärlek” kom för bara ett par veckor sedan. Nu blir det därför lite välbehövlig romanskrivarpaus.

– När jag skriver så läser jag inte och när jag läser så skriver jag inte. Så nu ser jag verkligen fram emot att läsa i den här pausen. Och det ska bli så roligt att skriva i GP. Jag hoppas att läsarna får ut något av det jag försöker peka på.

ANNONS

LÄS MER:Recension: ”All min kärlek” av Agnes Lidbeck

LÄS MER:Vändningen: Nu ökar läsningen bland barn och unga

LÄS MER:Recension: Maniac av Benjamín Labatut

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS