Aron Flam åtalad för upphovsrättsbrott

I juni beslagtogs flera pallar med Flams bok ”Det här är en svensk tiger”, som hade anmälts för upphovsrättsbrott. Nu väcker åklagarmyndigheten åtal i fallet.

ANNONS
|

Komikern Aron Flam åtalas för upphovsrättsbrott, medan två andra som figurerat i utredningen avskrivs. Det meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Flams bok ”Det här är en svensk tiger” anmäldes för upphovsrättsbrott tidigare i år, då omslaget består av en pastisch på Bertil Almqvists klassiska verk ”En svensk tiger”.

Ska ha spridit ”En svensk tiger” på internet”

I dag är det Beredskapsmuseet som äger upphovsrätten till bilden, som består av en blågul-randig tiger samt orden ”En svensk tiger”. Bilden skapades 1941 för den så kallade vaksamhetskampanjen, och har blivit en symbol för Sveriges hållning under andra världskriget.

Upphovsrätt

Upphovsrätten till ett konstverk tillfaller alltid konstnären som skapat det. Detta är reglerat i svensk grundlag. Konstnären kan dock välja att överlåta sin upphovsrätt.

Upphovsrättsinnehavaren har "uteslutande rätt att förfoga över verket genom att framställa exemplar av det och genom att göra det tillgängligt för allmänheten, i ursprungligt eller ändrat skick”.

EU:s upphovsrättsdirektiv godkänner användningen av ett verk i en pastisch eller parodi. I svensk lagstiftning kallas detta för ”parodiundantaget”. Om den nya versionen anses ha egen verkshöjd tillfaller upphovsrätten den som står bakom parodin.

På omslaget till Aron Flams bok har det ursprungliga verket ändrats något, så att tigern gör en Sieg Heil-hälsning och bär en hakkorsbindel. Enligt åtalet har Flam spridit verket i både i ändrat och i ursprungligt skick i olika forum på på internet mellan oktober 2017 till maj 2020.

ANNONS

Böcker beslagtogs av polis

Båda gärningarna räknas som Flam ”olovligen gjort verket tillgängligt för allmänheten”, enligt kammaråklagare David Ludvigsson. Detta ska ha skett ”uppsåtligen eller av grov oaktsamhet”.

Polisen beslagtog i juni alla exemplar av bokens tredje upplaga som fanns i lager. Boken gavs ut i oktober 2019 och är enligt Flam en uppgörelse med de svenska relationerna med Nazityskland under andra världskriget. Den baseras på följetongen med samma namn som publicerats i Flams podd ”Dekonstruktiv kritik”. Aron Flam har dock gett ut en limiterad fjärde och femte upplaga, med ändrat omslag, enligt komikerns egen hemsida.

”Skämtar om symboler”

Aron Flam har i tidigare förhör förnekat gärningen. Efter polisens beslag sa han till SVT:s Kulturnyheterna att det ligger i hans yrkesroll att skämta om symboler:

– Jag anser, precis som jag misstänker att [Beredskapsmuseet] gör, att det här är den centrala symbolen för den svenska tystnadskulturen under kriget men också framåt – sedan dess. Det är ju väldigt svårt att driva med tystnadskultur om man inte får nämna den.

GP har sökt Aron Flam för en kommentar.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS