En solist och körsångare anställd på Kungliga operan har lyfts ur produktioner som ”Tosca” och ”Carmen” efter att ha önskat livet ur en svensk journalist. Nu sitter han i samtal med operans HR-avdelning om sin framtid.
En solist och körsångare anställd på Kungliga operan har lyfts ur produktioner som ”Tosca” och ”Carmen” efter att ha önskat livet ur en svensk journalist. Nu sitter han i samtal med operans HR-avdelning om sin framtid. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SVD/TT

Avstängd operasångare i samtal med HR-avdelningen

En körsångare och solist på Kungliga Operan har portats från ”Tosca” med flera föreställningar. Det sedan han önskat livet ur en journalist på sociala medier. Nu förs samtal om sångarens framtid med operans HR-avdelning.
– Vi har talat med honom. Han håller ju med om att det här inte blev så bra, säger pressansvariga Jenny Mattsson.

ANNONS
|

En operasångare på Kungliga Operan i Stockholm har lyfts bort från flera föreställningar. Däribland ”Tosca”, där körsångaren haft en mindre solistroll, och operans uppsättning av ”Carmen” som får nypremiär redan 7 september. Bakgrunden är att mannen i ett inlägg på Facebook gått till attack mot Expressens krigskorrespondent Mattias Carlsson och önskat livet ur honom. Carlsson rapporterade nyligen från den ryska Kursk-regionen som intagits av ukrainska styrkor.

Operasångaren lade ut en bild på journalisten med texten: ”En svensk journalist som vill hamna på listan över journalister som illegalt kränkt ryskt territorium. Hoppas han blir kvar där i jorden”.

En som reagerade kraftfullt på inlägget – som nu raderats – var Gunilla Brodrej, redaktör på Expressens kultursida, som menade att ”gränsen för vad som är anständigt att yttra offentligt har överträtts”.

ANNONS

Kungliga Operan agerade genom att lyfta bort sångaren från de produktioner han närmast är knuten till och tog ”kraftfullt” avstånd från sångarens åsikter i ett pressmeddelande.

Utreder den avstängde sångaren

Enligt Jenny Mattsson, pressansvarig för Kungliga Operan, får alla operans anställda tycka och tänka vad de vill privat, och uttrycka det.

– Men vi har en uppförandekod för alla våra anställda kring hur man yttrar sig offentligt. Vad vi kan bedöma är inte detta inlägg förenligt med den, förklarar hon.

Just nu håller operans HR-avdelning på att utreda uttalandet och vad det kan få för konsekvenser för den anställde sångaren.

– Vi har haft samtal med honom, och han håller med om att det här inte blev så bra, säger Jenny Mattsson.

Exakt hur länge sångaren kommer att vara avstängd vet hon inte.

Kan uttalandet, där han önskar livet ur en svensk journalist, vara skäl för avsked?

– Det är alldeles för tidigt att säga. Nu får vi fånga upp situationen och ägna tid åt att göra en vettig bedömning av läget.

Inte längre samarbeten med Moskvaoperan

Kungliga Operan skakades hösten 2021 av en annan skandal. Då bjöds Sergej Novikov in för att regissera Tjajkovskijs enaktsopera ”Jolanta”. Novikov visade sig komma direkt från Kreml, där han hade en hög chefsbefattning. Dessförinnan hade han gjort spikrak karriär i Putins Ryssland. Något som uppmärksammades i media efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina vintern 2022.

ANNONS

Är ni rädda att Kungliga operan kan uppfattas som ”ryss-vänligt”?

– Nej Novikov var aldrig någon medarbetare hos oss. Med facit i hand kanske vi inte hade satt upp den föreställningen i dag. Vi hade inte kollat exakt vilka som ingick i teamet, säger Jenny Mattsson.

Nu har Kungliga Operan, enligt henne, skärpt sina rutiner när det gäller bakgrundskollar av gästande uppsättningar som ”Jolanta”. De har inte heller haft något samarbete med Moskvaoperan sedan dess.

Associationerna går vidare till regissören och skådespelaren Richard Turpin. I våras hyllade han Ryssland och president Vladimir Putin i ett tal på Svensk-ryska vänskapsföreningens årsmöte. Hans uttalanden väckte starka reaktioner. Följden blev så småningom att den föreställning han var aktuell i på Uppsala stadsteater – ”Tysk höst” efter Stig Dagermans klassiker – fick läggas ner.

GP har sökt den aktuella sångaren, men han har genom Kungliga operans pressavdelning avböjt att göra några intervjuer.

LÄS MER:”Kulturinstitutioner kan behöva hjälp av Säpo”

LÄS MER:Kreml-chef fick jobb på Kungliga Operan

LÄS MER:Uppsala stadsteater backar Richard Turpin

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS