Benjamin Ingrosso: ”Ullevi står på min bucket list”

Benjamin Ingrosso fattar att han ses som en udda bokning på Way Out West.
– Hade jag gjort festivalen för några år sedan hade jag försökt anpassa mig. Nu skiter jag i det och bara kör min grej, säger han.

ANNONS
|

Det är den 9 april och Benjamin Ingrosso ska in på scen på klubben Hole 44 i Neukölln i Berlin när hans turnéledare tar honom åt sidan för att förbereda honom på vad som ska komma.

– Han har bott i Berlin och vet hur det funkar där. De har attityd och är kända för att vara tuffa och sjukt skeptiska. Han skickade in mig med uppdraget att ”göra dem fucking galna”, berättar Ingrosso.

Så blev det också. Benjamin Ingrosso lyckades under den kommande timmen vända berlinsk butterhet till eufori.

– Jag kände mig som en matador när jag klev in där och hittade ett mod jag inte haft tidigare. Det är en jäkla känsla att fatta att man har förmågan att vinna över en publik på det där sättet.

ANNONS

Stockholms stadion och Slottsskogen - på två dagar

Han beskriver den europeiska vårturnén som lärorik. Han tvingades hantera besvikelsen över att den italienska publiken inte hade hört hans låtar men kunde också använda reaktionerna för att förstå vilka av de nya låtarna som funkar och vad som behöver slipas till.

Benjamin Ingrosso har nämligen helt släppt bromsen. Samtidigt som turnén jobbar han med sitt kommande album. Förenklat är det spelningar på helgen och studion i veckorna. Låtar skriver han mest hela tiden.

Och så har han planerat för den sommarturné som kulminerar två dagar i augusti med ett utsålt Stockholms stadion på fredagen och Way Out West på lördagen.

– Jag har lagt så mycket tid, pengar och kärlek på den här turnén. Vi började spåna idéer redan i vintras, vi är 60 pers som reser ihop och jag har tolv pers i bandet. Det känns som att alla visioner kan förverkligas.

Är det den främsta belöningen för framgången – att du kan göra det du vill kreativt?

– Exakt så. Det är så jäkla häftigt att bara kunna köra på alla de där tankar och bilder man har i skallen. Och det behöver inte bara vara extravaganta grejer. Bara det att jag kan ha ett piano med mig på scen är skitkul. Jag älskar att sitta ned och spela en stund för publiken.

ANNONS

På Stadion i Stockholm väntar en publik på 32 000 personer. En ikonisk plats att spela på för en stockholmare som bara kan släntra hem i sommarnatten efter sin succé.

Så blir det förstås inte. Benjamin Ingrosso ska ta sig direkt ned till Slottsskogen.

Hur ska du hinna landa och ladda om efter en sådan upplevelse som väntar på Stadion?

– Det kommer gå fint. Jag tänker att det är två helt olika grejer. På Stadion kommer alla för att se mig och det är förstås fantastiskt. På Way Out West är folk av en massa andra anledningar.

Många blev förvånade när du bokades till Slottsskogen.

– Folk undrar vad jag ska göra där och det köper jag till hundra procent. Men jag vet också att publiken på Way Out West uppskattar kvalitet och det ska de få.

Det är en förväntansfull och förhållandevis harmonisk Benjamin Ingrosso som kommer till Göteborg. Men han är noga med att säga att han fortfarande har mycket att jobba med. Som artist och som människa.

Vad vill du lära dig framöver?

– Att bli lite snällare mot mig själv och se saker ur ett mer positivt perspektiv. Det kanske inte märks utåt men jag har haft lätt att fokusera på det negativa men har haft svårare att njuta och ha kul. Jag vill kunna hinna med små lyckliga stunder i nuet men det är otroligt svårt.

ANNONS

Benjamin Ingrosso hade en nära relation till sin morfar Hans Wahlgren som gick bort i våras. Benjamin beskriver det som ett ”wake up call” för att försöka ta vara på det som är gott och bra i livet.

– Morfar var en förebild på så många sätt. Jag hyllar honom i showen nu så det kan hända att jag börjar böla. Men då får det bli så.

Utsålt på Stockholms stadion och headliner på Way Out West. När kommer du till Ullevi?

– Ullevi... åh gud! Nej, en arena i taget. Men det är klart att det står på min bucket list.

LÄS MER:Nu släpps matprogrammet till Way Out West

LÄS MER:Han ersätter stjärnbandet på Way Out West

LÄS MER:Årets bästa album från Göteborg 2024 – såhär långt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS