Mammabloggarna Sofia Falk och Therese Krupa med sina respektive barn Malte och Mira.
Mammabloggarna Sofia Falk och Therese Krupa med sina respektive barn Malte och Mira.

Bloggsuccén Hormoner & hemorrojder blir bok

ANNONS
|

Det blev inte som de tänkt sig när barnen kom. Varför hade alla sagt att små bebisar sover mest hela tiden? Varför hade ingen berättat om urinläckage eller hur ont det kan göra att amma?

Therese Krupa Syllner och Sofia Falk var kollegor på en kommunikationsbyrå och nära vänner. Efter att de kissat plus på graviditetstestet ungefär samtidigt följdes de åt in i mammalivets glädjestunder och katastrofer. De sms:ade varandra om akutamningar i provrum, om behovet av en whisky för att klara bussturer med barnvagn, om att sjunga "En elefant balanserade..." tills de var redo för tvångströja. De skrattade och kände sig mindre som ensamma ufo:n. De var ju två.

ANNONS

Efter ett par månader startade de en blogg, kanske fanns det fler som de? Det gjorde det. I dag är barnen Mira och Malte 1,5 år, bloggen Hormoner & hemorrojder har 55 000 följare i månaden och i mars samlas texterna i en bok.

- När jag fick barn kändes det som om alla hade synpunkter på hur jag levde. Kvinna ställdes mot kvinna, vems barn sov mest på natten? Och jag var mycket känsligare för det än jag hade trott, det var lätt att känna sig misslyckad, säger Sofia Falk över en lunchtallrik på Kulturhuset i Stockholm.

- Folk kommenterar gärna i förtäckta ordalag att någon har en så moderlig gravidmage eller ett gulligt tjockt barn. Det kan låta komiskt, men jag tror att många är väldigt bräckliga i det läget och det blir påtagligt att man hela tiden ska jämföras, fortsätter Therese Krupa Syllner.

På bloggen berättar Therese och Sofia om hur mörbultad man kan bli av att sova intill sitt underbara, men rörliga, barn. Om bristen på sex, om längtan efter spa och storstadssemester, om det märkliga i att plötsligt bli förälder, depressioner, om att bebisar har skit under naglarna och snarkar som fulla konferensgubbar, om sfinkerrupturer (eller nästan) och om rövens Röda Khmerer (hemorrojder). Tonen är brutalt komisk, men kärleken till de små ger en varm grundkänsla. Egentligen handlar det mest om att vara förälder, inte så mycket om vad barnen har för sig.

ANNONS

För Sofia var den första tiden efter förlossningen tung, trots att det mesta rullade på som det skulle. Det dröjde helt enkelt innan glädjen infann sig. Det skrev hon om.

- Det är märkligt att det förväntas vara så friktionsfritt att bli förälder. Det är till exempel bara fokus på barnen i BVC:s mammagrupper. Jag tror att det hade hjälpt om vi pratat om omställningen i att bli mamma över en natt också, säger Sofia Falk.

Reaktionerna på bloggen kan sammanfattas i "jag känner igen mig!". I januari skrev Therese flera inlägg om nätter med sömnhaverier när hennes sambo var bortrest. Dottern Mira gick bananas. När pappa kom tillbaka sov hon snällt som ett lamm hela natten.

- Redan när jag satte mig ner för att formulera min frustration och besvikelse började det rinna av mig. Och när jag sedan fick en massa kommentarer om liknande upplevelser kändes det mycket lättare.

- Vi upplever helt enkelt att delad misär är mindre misär, säger Therese Krupa Syllner med ett leende.

Ålder: 35.

Bor: i Sundbyberg.

Arbetar: ska just börja frilansa som skribent och copywriter.

Barn: Malte, 1,5 år.

Största förändringen sedan jag blev mamma: Har blivit modigare. Det är inte lika illa att göra bort sig eller missa ett jobb. Ingenting är lika viktigt som Malte.

Mammaförebild: En granne till min familj när jag växte upp. Hon höll på sin egen person, lät sig inte utplånas av moderskapet. Jag vill att Malte ska känna att hans mamma är en egen människa också.

.

THERESE KRUPA SYLLNER

Ålder: 32.

Bor: i Enskede.

Arbetar: som kundansvarig på en kommunikationsbyrå.

Barn: Mira, 1,5 år.

Största förändringen sedan jag blev mamma: Har blivit bättre på att ta tillvara min tid, allt är kvalitetstid numera. Känner mig stärkt som person och stolt över vad jag klarat av.

Mammaförebild: Min egen! Hon hade fyra barn och var hemmamamma. Hon var inte kompis men inte heller någon superförmyndare.

Boosta morsor För att bekämpa mammakonkurrensen har Sofia och Therese startat Mammapeppen på bloggen. Den går ut på att man ska tala om för kvinnor i ens närhet när de är bra, starka, modiga och inspirerande mammor.

Prisbelönta 2012 utsågs Sofia och Therese till årets bloggmamas av tidningen Mama.

Boken Hormoner & hemorrojder – Sanningen om småbarnslivet kommer ut på Ordalaget bokförlag i mars. Där finns de bästa inläggen från bloggen och en del nyskrivet material.

.

Utdrag ur bloggen: Du vet att du har småbarn när…

…du plötsligt får en lugn stund över och funderar på att måla naglarna men väljer att bajsa i stället.

…du svettas under brösten.

…du går på fest i fläckiga kläder och har precis lika roligt för det, om inte roligare.

…du bär och svär.

…du inte har legat sen Sundsvall brann. Eller sen barnet blev till i alla fall.

…ett mulligt litet pekfinger kommer och stänger ner webbläsaren när du e-deklarerar.

…du funderar på att rymma då och då, ja ganska ofta faktiskt. Och långt.

.

Mer utdrag ur bloggen:

"Den här bloggen hade inte funnits om allting bara hade varit cupcakes och fågelkvitter jämt."

.

"En halvbekant utropade förtjust i våras: 'Vad härligt att få barn på sommaren, då kan du sitta och amma i skuggan av en björk'. Behöver väl inte ens nämna att björkar var det sista jag tänkte på när amningen aldrig fungerade och i stället bjöd på bröstinflammation och ångest. Var nånstans i Pripps Blå-reklamen kommer bröstinflammation in undrar jag? Men det var ju en fin tanke."

.

"Under mina vårdande timmar harjag byttblöjor som besatt, skamlöst försöktlura i henne välling och vattenoch googlat varianterpå 'diarré vattkoppor'. Jag kan nu upplysa om att det inte verkar finnas något samband, utan konstaterar att vi dragit vinstlotten där de två åkommorna sammanfaller. Oh happy days!".

ANNONS