Bråk i P4 – paneldeltagare skickades hem

Farah Abadis söndagspanelen skulle hjälpa lyssnare med alla möjliga råd. Men en fråga splittrade panelen så att journalisten Henrik Brandão Jönsson skickades ut ur studion.

ANNONS
|

Det var under programmet Söndag i P4 med Farah Abadi som det uppstod bråk under dagens sändning. Panelen med kocken Jennie Walldén och journalisten Henrik Brandão Jönsson skulle diskutera en lyssnares fråga om hennes dåliga sexliv med sin kille när stämningen tog en plötslig vändning.

Journalisten och författaren Henrik Brandão Jönsson skickades ut ur P4-studion efter att han föreslagit att en kille skulle köpa sex i Danmark.
Journalisten och författaren Henrik Brandão Jönsson skickades ut ur P4-studion efter att han föreslagit att en kille skulle köpa sex i Danmark. Bild: Tobias Röstlund / TT

Journalisten Henrik Brandão Jönsson föreslog att pojkvännen skulle åka utomlands för att köpa sex för att få upp självförtroendet. Det väckte direkt starka känslor från de andra två i studion.

– Vad fan är det du säger? Skojar du med mig? Är du dum i huvudet? säger Farah Abadi.

– Nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, säger Jennie Walldén mun på henne.

ANNONS
”Skojar du med mig? Är du dum i huvudet?”, utbrast programledaren Farah Abadi.
”Skojar du med mig? Är du dum i huvudet?”, utbrast programledaren Farah Abadi. Bild: Caisa Rasmussen/TT

"Inget kontroversiellt att säga i Brasilien”

Efter några minuters hätskt debatterade där Henrik Brandão Jönsson påpekade att sexköp är vanligt i många andra länder.

– Det här är ju ett bevis på att jag bott 25 år i Brasilien, för det här är inget kontroversiellt att säga i Brasilien, men det blir jättekontroversiellt i Sverige, säger han.

I slutändan säger programledaren Farah Abadi att hon inte kommer kunna fortsätta programmet med Henrik Brandão Jönsson i studion.

– Jag tror inte du kan vara med i den här panelen mer, säger hon.

Det slutar med att Henrik Brandão Jönsson skickas ut ur studion och att resten av programmet sändes med bara Jennie Walldén i panelen.

Marcus Leonarde, redaktionschef för Söndag i P4, kommenterar bråket.

– Det är olyckligt att uppmana till handlingar som är brottsliga i Sverige. Så där av att redaktionen där och då i stunden fattade det här beslutet, säger han till Ekot.

Ekots reporter påpekar att Farah Abadi frågade Henrik Brandão Jönsson om han var dum i huvudet.

– Jag tror att det ska tolkas som en reaktion på en chockad situation där och då och det krävs alltid snabbt agerande från en programledare i direktsändning och det här var nog hennes spontana första tankar, säger Marcus Leonarde.

ANNONS

Chefredaktören kommenterar

Henrik Brandão Jönsson är korrespondent i Latinamerika för Dagens Nyheter. Under eftermiddagen uttalade han sig för tidningen.

– Jag ber så hemskt mycket om ursäkt, säger han.

Han säger att han inte alls tycker att hans förslag var ett lämpligt råd.

Kan du förstå om människor tar illa vid sig?

– Absolut. Det är så många kvinnor, barn, män och pojkar som far illa i människohandeln. Jag tycker att det är fruktansvärt vidrigt och förstår att man blir uppretad, säger han till DN.

GP söker Henrik Brandão Jönsson.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski har kort kommenterat händelsen till Aftonbladet.

”Vi kommer att prata med vår medarbetare om det som hänt, avstår från att kommentera mer för tillfället”, skriver han i ett sms.

Farah Abadi: ”Ett lätt beslut”

Farah Abadi har under dagen lagt ut ett inlägg på Instagram där hon kommenterar händelsen.

”I dagens program av ”Söndag i P4” så uttryckte sig en panelmedlem minst sagt korkat. Jag kände att jag inte hade något annat val än att den personen fick lämna studion. Det var ett lätt beslut.”, skriver hon.

På sociala medier har det kommit in både prisade och kritik mot Farah Abadis agerande. Jämställdhetsminister Paulina Brandberg och Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok är några av de som hyllar hennes beslut att kasta ut Henrik Brandão Jönsson.

ANNONS

”Heja Farah, dagens hjälte. Fler behöver göra som henne, säga ifrån och markera. Inte minst i frågor som handlar om prostitution, människohandel och sexköp.”, skriver Muharrem Demirok på Instagram.

LÄS MER:P3: Svensk artist gjorde "världens bästa låt"

LÄS MER:Recension: ”Saudade” av Henrik Brandão Jönsson

LÄS MER:Göteborgskockar bakom nytt upprop mot restaurang-sexism

ANNONS