Cannes filmfestival försvarar Johnny Depp

Den anrika filmfestivalen i Cannes inleds på tisdag kväll med kostymdramat ”Jeanne du Barry” – med Johnny Depp i rollen som den franske kungen Louis XV, vilket fått kritik. Men festivalgeneralen Thierry Fremaux försvarar beslutet, skriver Variety.

ANNONS
|

Tisdagen den 16 maj invigs årets filmfestival i Cannes, den 76:e i ordningen. Redan innan öppningen har skarp kritik riktats mot festivalen från flera håll.

I ett öppet brev skriver den franska skådespelerskan Adèle Haenel att Cannes är en ”festival för våldtäktsmän” eftersom man fortsatt bjuda in personer som anklagats för övergrepp. Haenel har själv anklagat en regissör för flera års sexuella trakasserier, vilka ska ha startat när hon var 12 år. Hon har i dag lämnat filmindustrin, som hon anser är för slapphänt mot övergrepp.

När festivalgeneralen Thierry Fremaux mötte pressen under måndagen kallade han Haenels kommentarer för osanningar:

ANNONS

“Så tyckte hon inte när hon var i Cannes [med sin film], om hon inte led av en galen dissonans. Om ni trodde att Cannes var en festival för våldtäktsmän skulle ni inte vara här och lyssna på mig, eller klaga för att ni inte får biljetter till filmvisningar.”

”Bryr mig om Johnny Depp som skådespelare”

Fremaux fick även frågor om en annan av årets kontroverser – att Johnny Depp spelar i invigningsfilmen ”Jeanne du Barry”.

”Jag vet inget om bilden av Johnny Depp i USA. Men jag har en princip i livet – rätten att tänka fritt, tala fritt och skådespela fritt inom lagens ramar”, sa Fremaux.

Johnny Depp har haft svårt att komma tillbaka i offentligheten efter att han anklagats för våldtäkt och misshandel av exhustrun och skådespelerskan Amber Heard, vilket först uppmärksammades 2020.

Kontroversen till trots valde den franska skådespelerskan och regissören Maïwenn Le Besco att ge Depp rollen som den franske kungen Louis XV i filmen där hon själv spelar kungens älskarinna Jeanne du Barry.

”Jag vet inte varför [Maïwenn] valde honom, men det borde du fråga henne”, sa Fremaux under presskonferensen, och anspelade sedan på förra årets livesända rättegång mellan Depp och Heard: ”Finns det någon som inte bryr sig om en väldigt upphaussad rättegång så är det jag. Jag vet inte vad det handlar om. Jag bryr mig också om Johnny Depp som skådespelare.”

ANNONS

Hyllar Östlund och Trier

Thierry Fremaux kommenterade även valet av Ruben Östlund som ordförande för Guldpalmenjuryn och kallade Östlund för ett ljus i europeisk film.

”Genom honom lyfter vi fram Skandinavien och den här generationen. Joachim Trier var med i juryn för några år sedan, de är en del av en ny estetisk skola i norra Europa.”

Tanken var från början att en kvinna skulle leda juryn i år, enligt Fremaux. Han vill dock inte kalla Östlund för en plan B:

“Han var förstavalet bland män. Han var inte plan B, han var plan A bland männen.”

LÄS MER:Cannes stoppar protester vid filmfestivalen

LÄS MER:Johnny Depp-rättegången blir tv-film

LÄS MER:Fallet Johnny Depp och Amber Heard – detta har hänt

LÄS MER:Depardieu anklagas av 13 kvinnor för tafs

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS