Chans till prisregn över Göteborgs-Posten

Två GP-fotografer, Paul Wennerholm och Sanna Tedeborg, har nominerats i Sveriges mest prestigefyllda fototävling Årets bild.
Samtidigt kan GP och Stampen komma att prisas på den internationella mediegalan INMA Awards, bland annat för granskningen "Hennes namn var”.

ANNONS
|

För just Paul Wennerholm har Årets bild-kommittén valt att nominera ett av hans foton tagna efter jordbävningen i Turkiet förra våren, samt ett han fotograferat under de politiska protesterna i Bangkok.

Med beskedet i hand är det en stolt och glad Paul Wennerholm som svarar i telefon.

– Det känns jätteroligt, det känns... Alltså, årets nyhetsbild utrikes är, för mig, en väldigt tung kategori. Jag brinner lite extra för utrikes, och att då få två bilder nominerade i den kategorin är väldigt stort, säger han.

Sanna Tedeborg kan i sin tur prisas inom kategorin Årets rookie, en kategori som tittar på alla bildjournalistiska verk snarare än enskilda foton.

ANNONS

– Det är alltid ett privilegium som bildjournalist att få vara på alla de här olika platserna och träffa alla de här olika människorna. Att få ta del av så mycket olika saker i samhället, säger Sanna Tedeborg om sin nominering.

GP kan prisas på INMA

Utöver nomineringarna till Årets bild kan GP också komma att prisas internationellt.

Varje år delar International News Media Association (INMA) ut priser till världens tidningar i en rad olika kategorier. Den har kallats ”tidningsbranschens Oscarsgala” och i årets upplaga har GP och mediekoncernen Stampen nominerats i två kategorier.

Först ut är kategorin för bästa nya ljud- eller röstsatsning, där GP:s granskning "Hennes namn var” har chans att ta hem priset.

– Det känns jätteroligt och jag är stolt över oss alla, säger Anna Jaktén, granskningens redaktör.

– Grejen med #Hennesnamnvar var ju att gå en annan väg än vad man brukar, och i stället berätta det utifrån kvinnornas perspektiv. Att gå ifrån det berättande man vanligtvis har. Och det känns häftigt att det har gått hem även internationellt, för det här är en fråga som finns över hela världen, säger Michael Verdicchio, granskningens reporter tillsammans med Madeleine Gartéus.

GP:s ägarkoncern Stampen kan dessutom plocka hem priset för bästa nya prenumerantupplevelse, en satsning för att konvertera pappersprenumeranter till aktiva, digitala läsare.

ANNONS

LÄS MER:GP:s Sanna Sundberg vinner Svenska Fans Guldskölden

LÄS MER:GP:s Nyhetsshowen utsedd till årets morgonshow

LÄS MER:GP:s Mikaela Blomqvist får Björn Nilsson-priset

ANNONS