Cissi Elwin lämnar Filminstitutet

ANNONS
|

Cissi Elwin Frenkel lämnar jobbet som vd för Svenska filminstitutet. Hon har haft posten sedan 2006, men lämnar nu filmvärlden för att bli vd och chefredaktör på tidningen Chef.

-Jag har precis informerat personalen och är väldigt berörd. De är så fina.

Så säger Filminstitutets avgående vd Cissi Elwin Frenkel på tisdagsförmiddagen, strax efter att ett pressmeddelande tillkännagivit att hon slutar och att tf vd Bengt Toll tar över tills man hittat en ny chef.

Elwin Frenkel, 45, har varit sjukskriven hela hösten på grund av utbrändhet men säger att sjukdomen inte påverkat hennes beslut.

-Jag var helt inställd på att komma tillbaka och hade redan börjat fundera på klänning till Guldbaggegalan. Men så fick jag erbjudandet från Chef för ett par veckor sedan och kände att det var fruktansvärt roligt. Jag tänker också att mycket av det jag föresatte mig när jag började på Sfi har jag gjort, eller försökt göra. Jag kanske är lite färdig.
"Fantastiska år"

Cissi Elwin Frenkel summerar sin tid som vd för svensk film som "några fantastiska år".

-Jag kommer aldrig att glömma "Millennium"-året. Det var inte klokt, vart man än kom i världen pratade alla om "Millennium", svensk film och svenska regissörer.

Tidningen Chef, Elwin Frenkels nya arbetsplats, startades av hennes man, Henrik Frenkel, som var vd och chefredaktör till för tre år sedan. Han var också länge inblandad i rekryteringen av ny chef.

ANNONS
-Det var tidningens ordförande som föreslog mitt namn, och sedan dess har Henrik varit helt bortkopplad från rekryteringsprocessen. Nu kommer Henrik inte att få jobba alls med tidningen.

Cissi Elwin Frenkel säger att hon nu är på väg ut ur sin utmattningsdepression.

-Jag har fått jättebra hjälp från specialister och mår mycket, mycket bättre. Men det har varit en jävligt tuff tid. De säger att man inte kan bli utbränd två gånger eftersom man känner igen symtomen, och när de kommer får man vila. Jag har gått igenom mycket den här hösten och förhoppningsvis lärt mig lite strategier för att det inte ska hända igen.
Toll kan bli kvar

Bengt Toll är vice vd på SFI och har sedan augusti i år agerat som institutets tillförordnade vd. Han poängterar att den sittande styrelsens mandat löper ut vid nyåret och att det kommer att bli den nya styrelsens uppgift att välja en ny vd.

Samtidigt utesluter han inte helt att han kan komma att sitta kvar på vd-posten under en tid.

-Jag säger som politiker: nej. Jag kan bara vara en övergångslösning, men nu går vi in i en förhandling om ett nytt filmavtal och då är det viktigt med kontinuitet. Det är inte omöjligt att [kultur]departementet väljer att förlänga styrelsens uppdrag, säger han.
ANNONS