Coldplay-feber i Göteborg – fansen taggade utanför Ullevi

Solen gassade och publiken laddade upp med glitter och chips inför att Coldplay skulle ta sig upp på Ullevis scen första kvällen av fyra. Men vad är egentligen charmen med det brittiska bandet?
– De är otroliga, de har hjälpt mig genom många mörka stunder, säger superfanet Maren Jost.

ANNONS
|

Färgglada t-shirts, glittersmink och solglasögon – både konsertpeppen och vädret är på topp utanför Ullevi när det bara återstår några ynka timmar till Chris Martin och hans Coldplay ska inta arenan. Kompisarna Ellinor Larsson, Bria Aziz och Felicia Söder har väntat sedan klockan 11 på lördagsmorgonen – trots att de inte kallar sig för superfans.

– När man väl gör något vill man gå all in! Och man får bättre känsla där framme när man är närmare artisterna, säger Felicia, som också ser fram emot att få ett led-armband som blinkar i olika färger.

Ellinor fyller i:

– Vi hoppas på att det är en skön vibe liksom. De har väldigt fina låtar tycker jag. Och att de är kända för att ha bra konserter, man vill inte missa det.

ANNONS

– Det är ett väldigt härligt band, de har sin egna stil och det märks. Jag är inget superfan men jag har lyssnat mycket på dem, säger Bria.

Felicia Söder, Bria Aziz och Ellinor Larsson har köat sedan 11 på lördagsmorgonen.
Felicia Söder, Bria Aziz och Ellinor Larsson har köat sedan 11 på lördagsmorgonen. Bild: Mia Höglund

Vad har ni gjort för att hålla ut sedan klockan 11?

– Jag har legat och solat och försökt sova lite. Sen har vi ätit också, vi köpte Donken och chips. Och dipp som blir varm, säger Felicia.

Tyska Maren ska se Coldplay 16 gånger

I en annan kö står Melissa Hoffman och irländska Sally O’Halloran som också ska se bandet för första gången. Men de är på plats med två betydligt mer erfarna Coldplay-konsertbesökare: Anniina Matinaho från Finland som redan sett bandet i Köpenhamn och Maren Jost från Tyskland, som har sett dem åtta gånger bara i år. Och åtta gånger till ska det bli, varav fyra på Ullevi.

– Om du har sett dem en gång vill du se dem igen. De har verkligen hittat sitt kall, att göra världen till en bättre plats och sprida kärlek och positivitet. De är så nära sin fanbase också. De interagerar så mycket med dig och gör dig till en del av showen, det är som att du är vän med dem. Du kan glömma alla dina problem medan du är på en Coldplay-konsert, säger hon.

ANNONS

Svenska Melissa har höga förväntningar på sin första konsert med favoritbandet:

Melissa Hoffman går på konserten med ett gäng fans som hon lärt känna via fanforum och Twitter. ”Det ska bli jättekul att se dem tillsammans.”
Melissa Hoffman går på konserten med ett gäng fans som hon lärt känna via fanforum och Twitter. ”Det ska bli jättekul att se dem tillsammans.” Bild: Mia Höglund

– Bara väldigt färgsprakande. Bra musik, bra vibbar. Det låter cheesy men det är mina förväntningar. De har så vacker musik, den är väldigt drömlik.

Coldplay har bitvis kritiserats för att vara lite anonyma. Det är inte många som känner till namnen på medlemmarna mer än på frontmannen Chris Martin. Men så är inte fallet hos detta gäng.

– Vi är fans av hela bandet, säger Anniina och Maren utbrister:

– Jonny Buckland! Jag älskar verkligen både Jonny och Chris, de har en fin vänskap och interaktion på scenen tillsammans. Jag är en ”Buckin”, det kallas så om du är fan av de två.

Familjen Almendros åkte från Spanien

På en betongkloss lite längre bort sitter Carla Fernandes-Pacheco Almendros och sminkar sin mamma Carmen. Hennes farbror Rafael och pojkvän Miguel har också hängt med från Spanien för att njuta av en färgsprakande show.

– Vi skulle egentligen ha sett dem i Barcelona, men vi hade sluttenta i samma veva. Sen såg vi biljetterna hit och de var billiga. Och nu har vi rest till Sverige – det var min första gång på ett flygplan, säger Miguel.

– Det är en dröm som blir sann, säger Carmen.

ANNONS

Hon har älskat Coldplay i nästan hela sitt liv men aldrig sett dem live tidigare. Hennes dotter Carla säger att hon förväntar sig en väldigt bra upplevelse, utifrån vad hon sett från tidigare konserter genom Instagram och Tiktok.

Morbror Rafael Almendros, Carla Fernández-Pacheco Almendros och pojkvännen Miguel Huerta de la Asunción har åkt från Spanien för att se Coldplay.
Morbror Rafael Almendros, Carla Fernández-Pacheco Almendros och pojkvännen Miguel Huerta de la Asunción har åkt från Spanien för att se Coldplay. Bild: Mia Höglund

– Hela uppsättningen och spektaklet, det är så mycket saker och färger att titta på och det är så känslosamt. Musiken är bara fantastisk, den sänder ut så mycket fred!

Hennes farbror Rafael avslutar:

– Jag tycker de är gruppen med den bästa energin i världen!

LÄS MER:Så gör du för att se ut (och inte se ut) som Chris Martin

LÄS MER:Här kan du värma upp inför Coldplay på Ullevi i Göteborg

LÄS MER:Coldplays klimatarbete inför Ullevi hyllas av miljöprofessor

LÄS MER:Olle, 34, söker dejt till Coldplay-konserten

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS