Collage slår upp portarna – se nya krogen i Kochska huset

I kväll är det premiär för Park Lanes och Götaplatsgruppens gemensamma satsning: restaurang Collage, i det 200 år gamla Kochska huset. I morgon slår även dörrarna upp till ytterligare en restaurangdel, Studion by Collage.
Se bilder och läs om den nya krogen i centrala Göteborg.

ANNONS
|

När GP besökte lokalen i maj var samarbetspartnerna mycket förtegna om vad som skulle komma att fylla den.

Det som då var en dammig byggarbetsplats är nu en varmt belyst och modernt inredd krog i klassiskt franskt stuk.

Lokalen, som i ett århundrade rymde porslins- och glasbutiken Josephssons, är nu alltså restaurang Collage och den separata matbaren Studion by Collage.

På väggarna hänger inramade tallrikar som målats av göteborgska konstnären Peter Apelgren.
På väggarna hänger inramade tallrikar som målats av göteborgska konstnären Peter Apelgren. Bild: Niklas Maupoix

Att namnet blev Collage beror dels på att det är franskklingande. Det är även en nickning till samarbetet mellan grupperna, samt sammanfogningen av det nya med det som lokalerna rymde tidigare.

– Peter Apelgren, Göteborgskonstnär och mångsysslare, har målat tavlor och tallrikar som vi har fäst upp på väggen, för att anknyta till husets historia, säger delägare Daniel Brookes från Park Lane.

ANNONS

"Vi har en moderat prisbild”

De stora fönster som vetter ut mot Kyrkogatan och Korsgatan går att skjuta upp, för att ge känslan av att sitta ute. I passagen mellan Collage och Studion finns även ett mindre rum, kallat vinrummet, med insyn till köket. Där det är tanken att man kan äta mindre rätter och få assistans av sommelier.

Restaurangen kommer servera både lunch och middag, och tillsammans med kvällsrestaurangen Studion, rymmer de cirka 150 platser.

– Vi har en moderat prisbild, det ska vara en restaurang för alla åldrar och alla målgrupper, säger Daniel Brookes.

Priserna är tänkta att vara förmånliga, säger delägarna, då de vill vara tillgänglig för en bred målgrupp.
Priserna är tänkta att vara förmånliga, säger delägarna, då de vill vara tillgänglig för en bred målgrupp. Bild: Niklas Maupoix

Närområdet är restaurangtätt, och bara 30 meter bort finner man en annan fransk restaurang, Ma Cuisine. Men det är ingen konkurrens, menar Daniel Brookes.

– Dels har vi inte likadan meny som dem, och min erfarenhet säger att ju fler verksamheter desto bättre flöde till området. Vi är också jättebra kompisar med dem.

De tre senaste dagarna har personalen provlagat menyn och hållit i stängda bjudningar för att bli varma i kläderna inför kvällens premiärbjudning för allmänheten. Från och med torsdag är alla delar av restaurangen öppna.

Klassiska franska rätter på menyn

Köksmästare Liam Faggotter från Australien och delägare Stefan Karlsson är huvudansvariga i köket, och har hjälpts åt med att sätta menyn. Likt inredningen är det klassiskt franskt brasserie på ett modernt vis som är temat.

ANNONS

Bland annat serveras franska klassiker som sniglar, tartar och pâte à choux.

– Det är samma som med Tavolo, det är pan-italienskt, Toso är pan-asiatiskt. Så det här är pan-franskt. Man kommer känna igen sig i smaker och ingredienser, men det är med våran tvist på det. Vi tar de delar vi gillar från Frankrike, tar dem till USA och sen till Sverige, säger Stefan Karlsson.

Köksmästare Liam Faggotter och Stefan Karlsson från Götaplatsgruppen förbereder inför kvällen.
Köksmästare Liam Faggotter och Stefan Karlsson från Götaplatsgruppen förbereder inför kvällen. Bild: Niklas Maupoix

I franskans betydelse är ett brasserie mer avslappnat än en restaurang, men målet är att det ändå ska inkludera god kvalitet och en hög kunskap för råvarorna.

Disco- och 70-talsinspirerad sidolokal

Studion är en kvällsrestaurang och bar med egen ingång från Korsgatan, som ska vara öppen senare än Collage och med lite festligare stämning.

Här är det mörk belysning, plysch och discokula. På helger kommer det hållas dj-spelningar.

– Det här är en del som flörtar med 70-talet, och en del som har mer av den typen av svängig musik, säger delägare Jacob Ellsén från Park Lane.

– Detta kan man säga har en plutt av vårt klubbiga Park Lane-dna, instämmer Magnus Albrektson, delägare och vd för Park Lane.

I Studion, som är rummet för den gamla porslinsutställningen, finns gamla detaljer bevarade från Josephssons-tiden, bland annat taket och utformningen av väggarna.

ANNONS

– Här har vi valt att behålla ganska mycket, spegeltaket har vi behållit, och teakväggarna är återskapta efter hyllorna som var förut, fast med soffor i facken istället för hyllplan, säger Jacob Ellsén.

Det klassiska temat är en del av en förhoppning att krogen kommer kunna gå vidare i kommande generationer.

– Vi har inte så mycket riktigt gamla krogar i Göteborg jämfört med Stockholm. Det hade varit så gott i hjärtat, säger Magnus Albrektson.

LÄS MER:Restauranger som öppnar i Göteborg hösten 2024

LÄS MER:Nu öppnar Fabel i Smakas gamla lokal vid Vasaplatsen

LÄS MER:Dubbel Dubbel stänger restaurang vid Polhemsplatsen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS