Den riktiga historien bakom ”Cocaine Bear”

En svartbjörn som tar kokain och terroriserar sin omgivning låter kanske som en påhittad historia. Men den nya filmen ”Cocaine Bear” baseras på en verklig händelse.
Här är allt du behöver veta om kokainbjörnen i Georgia, USA, och en flamboyant ex-polis och drogsmugglare.

ANNONS
|

Det är nästan 40 år sedan som lokalpolis hittade en död svartbjörn i en skog i den amerikanska delstaten Georgia. Enligt en polisutredningen hade björnen fått i sig en okänd mängd kokain och enligt en obduktion hade flera gram gått ut i blodet.

Netflixfilmen ”Cocaine Bear” har premiär i februari och den ger en bild av en väldigt våldsam och hög björn. I filmens trailer ser man delar av björnens blodiga äventyr 1985.

Men filmen är bara inspirerad av händelsen och den riktiga historien bakom kokainbjörnen är mindre våldsam. Det mest intressanta med den är kanske anledningen till varför den cirka 80 kilo tunga svartbjörnen fick i sig en ansenlig mängd av den populära partydrogen.

ANNONS

Det var den amerikanska ex-polisen och kokainsmugglaren Andrew Thornton som hade tappat många kilo kokain från ett privat flygplan, skriver New York Times. Under flygfärden upptäckte Thornton att han hade för tung last och var tvungen att hoppa från flygplanet.

Ex-polis med Guccitofflor

Men inte heller hoppet gick som han hade tänkt. Han hittades död i en trädgård i Knoxville i delstaten Tennessee iförd en fallskärm och Gucci-tofflor. Han hade även på sig vapen och en väska innehållande 35 kilo kokain. Enligt polisutredningen slog Thornton troligen i huvudet precis innan hoppet och han misslyckades att veckla ut fallskärmen.

I fickan hade han en nyckel som matchade flygplansvraket som hittades i Clay County i delstaten North Carolina. Andrew Thornton var känd av polisen och utredarna misstänkte att det fanns mer kokain utspritt över det enorma geografiska området. Under sökinsatserna hittades nästan 150 kilo kokain de nästkommande månaderna.

De hittade också den kända svartbjörnen, död men kokain i systemet. Men till skillnad från filmatiseringen finns det inga bevis på att björnen gjort några våldsamma utfall mot sin omgivning.

Verklighetens ”Cocaine Bear”

Men historien om Andrew Thornton kanske förtjänar en egen filmatisering. En genomgång som den brittiska nyhetssajten National World har gjort vittnar om ett brokigt förflutet.

ANNONS

Han växte upp i Kentucky och tog värvning i den amerikanska armén. Han fick ett purpurhjärta som tilldelas soldater som sårats under sin tjänstgöring. Efter sin militära bana blev han polis och jobbade på avdelningen för narkotika. Det var också då som han började smuggla kokain. Vid sidan om sina sysslor studerade han även till att bli advokat. Men han lämnade sin lagliga bana och började smuggla kokain på heltid.

En polis som jobbade med Thornton intervjuades av tidningen The Washington Post.

– Som polis kunde han balansera på gränsen en begränsad period innan det blev vardag. Drogsmuggling var en naturlig övergång för honom. Han var en polis av typen ”Starsky & Hutch”. Han körde snabba bilar och gjorde räder mot kriminella. Han var lika flamboyant i sitt liv som han var i sin död.

”Cocaine Bear” har premiär biopremiär den 24 februari 2023 och Ray Liotta (Maffiabröder) har en av huvudrollerna. Filmen regisseras av Elizabeth Banks.

LÄS MER:Smugglade in medhavt kokain till anstalt – varnas

LÄS MER:Chaufför smugglade in 118 kilo narkotika

LÄS MER:Nu blir det grönt ljus för tunga droger i Canberra

ANNONS