Efter femton hårda år – Oasis återförenas

Efter att ha skickat ut ledtrådar som satte hela Storbritannien i spinn kom nu beskedet: det legendariska britpopbandet Oasis återförenas. Än så länge har spelningar i Storbritannien och Irland annonserats, men en världsturné kommer att bli av, enligt bandet.

ANNONS
|

Oasis bildades 1991 och är ett av de mest profilerade banden från Manchesters britpopscen, med epokgörande album som ”Definitely Maybe” (som för övrigt fyller 30 år på fredag) och ”(What's the Story) Morning Glory?”. Kvartettens tredje skiva ”Be here now” betraktas ofta som en symbol över britpopens död.

Utöver Liam och Noel Gallagher bestod bandet under sina glansdagar på 1990-talet, då bandet sålde runt 70 miljone album världen över, av trummisen Alan White, basisten Paul McGuigan och gitarristen Paul Arthurs.

Oasis har inte spelat ihop på femton år. Bröderna Gallagher har nämligen inte varit helt samstämmiga under senare decennier. Liam har bland annat kastat en tamburin mot sin broder, samt kallat honom ”Tofu-pojken”. Båda är också oense om vem som har skrivit vad, och vem som är den mest kompetenta och fullbordade musikern.

ANNONS

Uppbrottet kom inför en spelning i Paris den 28 augusti 2009, då Noel helt sonika gick upp på scen och sa: ”Det är med en del sorg och med stor lättnad... som jag hoppar av Oasis i kväll. Folk kan skriva och säga vad de vill, men jag kan helt enkelt inte jobba med Liam en dag till.”

Planerar världsturné

Efter uppbrottet fortsatte Liam och de resterande Oasis-medlemmarna spela tillsammans under namner Beady Eye, medan Noel startade soloprojektet Noel Gallagher's High flying birds.

Men nu kommer Gallagher-bröderna alltså åsidosätta åren av osämja, och ställa sig på scen tillsammans igen.

”Vapnen har tystnat, stjärnorna står i linje, den långa väntan är över” skriver bandet på sin hemsida.

Sommaren 2025 kommer bandet att spela i Cardiff, Manchester London, Edinburgh och Dublin. Turnéplanen kommer att fyllas på med konserter i resten av och även utanför Europa, skriver bandet.

Biljettförsäljningen för konserterna öppnar klockan 10 lördagen den 31 augusti. Vilka som kommer att ingå i bandet under den kommande turnén har hittills inte avslöjats.

Turnédatum Oasis 2025

Juli

4 - Cardiff, Principality Stadium

5 - Cardiff, Principality Stadium

11 - Manchester, Heaton Park

12 - Manchester, Heaton Park

19 - Manchester, Heaton Park

20 - Manchester, Heaton Park

25 - London, Wembley Stadium

26 - London, Wembley Stadium

Augusti

2 - London, Wembley Stadium

3 - London, Wembley Stadium

8 - Edinburgh, Scottish Gas Murrayfield Stadium

9 - Edinburgh, Scottish Gas Murrayfield Stadium

16 - Dublin, Croke Park

17 - Dublin, Croke Park

Reaktionerna på återföreningen har varit många och muntra.

Någon skriver på Oasis Instagram: ”Skulle kunna vara den bästa dagen i mitt liv”. En användare utbrister: ”Gift er med mig, kom till Japan”

ANNONS

En annan kommentar lyder: ”Jag hoppas att Blur avslöjar konserter på exakt samma datum”

X skriver folk ”dags att sälja huset och köpa biljetter” och ”det bästa bandet någonsin är äntligen återförenade”.

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS