Falkholt gjorde konstprotest med låtsasvapen — polis ingrep

En konstprotest för fred och mot våldsmonopolet ‒ då ingrep polisen med dragna vapen. Blue Falkholts verk vid vattentornet i Guldheden fick ett dramatiskt avslut.
– De trodde jag var en terrorist.

ANNONS

En lördagskväll i slutet av juni genomförde konstnären Blue Falkholt en konstprotest i södra Guldhedens vattentorn tillsammans med en vän. Som rekvisita hade de med sig två stora automatvapen som inte var äkta, med vilka Falkholt poserade under en fotosession. Bilderna tog konstnären som går under pseudonymet Czon.

Strax efter midnatt fick polisen ett larm från en förbipasserande som såg vapnen och blev rädd. Väl på plats tog det polisen ungefär en timme att fastställa att AK-47:orna var helt ofarliga.

– Vi hanterade det som ett skarpt läge, såklart, i och med att det var vapen en person hade sett. Vapnen såg väldigt äkta ut, säger Annika Laag på polisen i Göteborg.

ANNONS

Blue Falkholt förklarar att protesten var en del av ett pågående verk, som bland annat handlar om att väcka uppmärksamhet kring olika minoritetsgruppers ställning i samhället, och om våldsmonopolet och maktfrågor.

När polisen kom med dragna vapen blev Blue Falkholt inte rädd. Hon tyckte snarare att det var vackert, berättar hon för GP
När polisen kom med dragna vapen blev Blue Falkholt inte rädd. Hon tyckte snarare att det var vackert, berättar hon för GP Bild: Czon

– Vi ville lyfta den frågan, men det är en process. Vi hade ingen exakt tydlig plan innan vi gjorde det, jag jobbar alltid processbaserat och associativt, berättar hon.

– Jag är intresserad av våldsmonopolet som finns i samhället och hur det missbrukas och används, och hur många krig som pågått genom historien. Till exempel mellan samer och nysvenskar. Jag gjorde det här med en samisk kille, berättar Falkholt.

"Kom springandes som blå ninjor i ultrarapid”

Tanken var egentligen att ta andra bilder under konstprotesten, men i sista sekund bestämde sig Falkholt för att använda sig av vapnen, en sorts soft airguns, som hon fått låna av en vän. Konstprotesten var aldrig menad att ske framför publik.

– Jag gillar vapenestetik. Detta var på kvällen och vi var uppe vattentornet och ville bara ta vackra bilder på en undangömd plats för att testa stilen och kläderna och vad det skulle ge. Det är mäktigt och hotfullt med just vapen, så jag ville se vad som skulle hända om jag använde den estetiken, säger Falkholt.

ANNONS

När polisen kom springandes med dragna vapen för att avväpna Blue Falkholt beskriver hon som en vacker stund.

– Jag förstod ju själv när jag stod där uppe och dansade med två automatkarbiner att insatsstyrkan kom. De trodde ju att jag var en terrorist. De kom springandes som blå ninjor mellan pelarna i ultrarapid, och det var något av det vackraste jag upplevt i hela mitt liv.

Var inte rädd

Polisen ska vid upprepade tillfällen sagt att de varit inställda på att skjuta henne, enligt Blue Falkholt.

– Men jag var inte rädd, jag var helt lugn och litade på polisen såklart.

Ska man använda sig av låtsasvapen bör man informera polisen på förhand, säger Annika Laag på polisen. Det tycker hon att folk brukar vara duktiga på, när det till exempel rör sig om filminspelningar eller liknande där man använder låtsasvapen.

– Det kan ju bli en farlig situation både för de själva och oss polisen. Det hade varit önskvärt att veta, säger Annika Laag.

Läs mer på GP kultur:

LÄS MER:Snippan vid Operan är tillbaka

LÄS MER:Efter psykoserna: Kan Falkholt göra konst utan att vara galen?

LÄS MER:Falkholts penis stympad av parkeringshus

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS