Fanfavoriten Omar Rudberg lockar publik över Atlanten

Unga köar hela natten, ”Young royals”-fans åker från hela världen, människor broderar till och med små magiska dockor. Vad är det med Omar Rudberg som gör honom så populär? GP gjorde ett besök på Kungstorget – och pratade även med Rudberg själv inför kvällens spelning.

ANNONS
|

Den svenska artisten Omar Rudberg gör olika saker med olika människor. Cintia Bokor, som har rest till Göteborg från Nederländerna för att se musikern ikväll, sitter på Kungstorget tillsammans med ett hundratal människor. Bredvid henne spelar två unga kvinnor Uno i den långsamma, onda förmiddagshettan. Bokor tar plötsligt upp något mycket oväntat ur sin väska: en liten puffig docka, med klotrunt huvud.

– Det är Omar, förklarar hon.

– Jag har sytt den själv.

Dockan är mycket välgjord och rund. Den ser också ut att ha, hur ska vi uttrycka oss, direkt magiska kvaliteter.

– Vi använder den för att tillkalla Omar, bekräftar Prithvi Singh, som har rest 25 timmar från Australien för konserten.

ANNONS
Här är den magiska dockan.
Här är den magiska dockan. Bild: Henrik Jansson

Överallt på torget sitter människor och inväntar Rudbergs spelning vid halv sju. Någon har målat bokstäverna ”Omar” på kind, näsa, haka och rent ut sagt läpp. Någon annan har pyntat hela bröstet med artistens namn: det kommer inte vara möjligt att tvätta bort.

En kvinna har varit här sedan midnatt, två andra anlände redan igår. Frågan måste ställas: Vad är det med Omar Rudberg som får människor att anstränga sig så?

– Han är inte bara en bra artist, utan verkligen en öppen och snäll människa, menar Emma Janssen, som sitter bredvid Cintia Bokor och hennes ulldocka.

– Du känner dig alltid sedd som människa när du stannar och pratar med honom, inskjuter Paulina Hellstrand, som lutar sig mot kravallstängslet längre bort.

– Sen är det också bara trevligt att träffa andra människor här, fortsätter Janssen.

– Alla tar hand om varandra. Vi har inte sett något bråk, eller några slagsmål eller något sådant över huvud taget.

– Jag har ont i min röv, inskjuter Ida-Victoria Petersen, som har rest till Göteborg från Danmark. Hon skiftar position, och visar sedan sex armband som alla har med Omar Rudberg att göra.

Större delen av sällskapet introducerades för Rudberg via ”Young royals”. Cintia Bokor har till och med broderat en, kort och gott spektakulär, kasse som föreställer Rudberg med kollegan Edvin Ryding.

ANNONS
En underbar ullkasse.
En underbar ullkasse. Bild: Henrik Jansson

Varför tycker alla om den här serien så mycket?

– Allt känns är på riktigt, ingen överspelar, de har hittat en väldigt bra känsla i allt, förklarar Janssen.

– Tänk att Omar aldrig hade skådespelat innan rollen, det är sjukt, mumlar någon för sig själv.

Alla når till sist samma slutsats: Omar Rudberg är en synnerligen talangfull och god människa. Han sjunger på tre språk, vilket gruppen benämner som ”autentiskt”. Han stannar efter spelningar och pratar trots att han är överväldigad av trötthet. Han kliver in i ”Young royals” och dominerar.

Bara en sak med denne man är egentligen negativt, eller åtminstone gåtfullt. Varför spelar aldrig Rudberg ”She fell in love in the summer” live?

Från vänster Ida-Victoria Petersen, Emma Janssen, Anna, Paulaina hellstrand, Prithvi Singh.
Från vänster Ida-Victoria Petersen, Emma Janssen, Anna, Paulaina hellstrand, Prithvi Singh. Bild: Henrik Jansson

– Vi har önskat den många gånger, berättar Janssen, en av flera som beskriver ”She fell in love in the summer” som sin favoritlåt. Hon funderar kort.

– Jag vet inte varför den aldrig kommer.

Omar Rudberg: ”Låten passar inte in i showen”

Samtidigt förbereder sig huvudpersonen själv inför kvällens spelning. När GP når Omar Rudberg på mobilen sitter han och chillar på hotellet mitt i stan. Men det känns som att han sträcker på sig när GP ställer honom mot väggen.

Varför spelar du aldrig ”She fell in love in the summer”?

ANNONS

– Det är en väldigt bra fråga.

Har du något bra svar?

– Alltså ... jag tror inte att den passar in i showen helt enkelt. Det är en väldigt lugn låt och jag har redan många ballader som jag vill spela. Den känns lite outcast, lite för stillsam.

Den finns i tre olika versioner på Spotify så jag antar att du inte hatar den?

– Nej, tvärtom, jag älskar den där låten! Den är jättefin och behöver bara finna sitt rätta element.

Omar Rudbergs rätta element är tvivelsutan scenen. Även om han har hyllats för sin rollprestation i Netflixserien ”Young royals” är det framför en skrikande livepublik och med ett band i ryggen som han verkligen blommar upp.

Redan som 14-åring öppnade den sprallige sångaren från Kungsbacka för Justin Bieber med sitt pojkband The Fooo. Lite senare stod de på Ullevis scen och värmde upp publiken inför världens just då största pojkband One Direction med Harry Styles i god form.

Så en turné med Harry Styles eller en långfilm med Steven Spielberg, om du är tvungen att välja?

– (skratt) En turné med Harry Styles! Alla gånger!

Omar Rudberg: ”Känner nästan lite skam”

Omar Rudberg berättar att han och bandet precis kommit tillbaka till sitt hotell efter en svettig promenad genom ett högsommarvarmt Göteborg.

ANNONS

– Vi sprang på lite fans och folk verkar taggade. Det känns skitbra! Det ska bli så himla kul att spela i kväll!

Fans har rest hit från Nederländerna, Danmark, Tyskland och till och med från Australien för att titta på dig. Hur förhåller du dig till det?

– Ja du ... det är faktiskt svårt att ta in och något som jag nog aldrig kommer att vänja mig vid. Det är en rätt sjuk grej när man tänker på det och samtidigt känner jag nästan lite skam.

Varför skam?

– Om de har rest så himla långt känns det extra viktigt att de inte åker hem besvikna. Då vill jag bjuda på mig själv och göra den bästa showen ever.

Är det ditt gamla pojkband The Fooo, Omar Rudberg solo eller din rollfigur Simon från ”Young royals” som drar tror du?

– Det är absolut ”Young royals”, serien exploderade ju över hela världen. Men de som har kommit hit till Göteborg för att titta på mig har såklart lyssnat på min musik. Det hoppas jag i alla fall.

Och de vill höra ”She fell in love in the summer”. Du kanske skulle kasta in den som extralåt på slutet?

ANNONS

– (skratt) Ja, jag kanske skulle det. Man vet aldrig.

Fler texter på GP Kultur:

LÄS MER:Omar en vinnare – på Instagram och Netflix

LÄS MER:Så blev svenska ”Young royals” en global succé

LÄS MER:Årets mest maxade evenemangshelg i Göteborg

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS