Fjodor från Ebba Grön gästar Stefan Sundström i Göteborg

Rock, punk, politik och en del flams. Så ser agendan ut när Stefan Sundström och Den sista jäntan kommer till Pustervik.
– Det är en mental frizon att spela med det här bandet, säger Sundström.

ANNONS

En direktlina in till Stefan Sundström och Den sista jäntans stökiga och stimmiga replokal är inget städat sätt att göra en intervju.

Men en sak är säker. Stämningen lär vara på topp när bandet rullar in i Göteborg.

– Allt vi spelar kommer låta exakt som ”Bängen trålar”, lovar Sundström med uppsluppen entusiasm och slarvigt påklistrad göteborgska.

Så som den blir när en glad fyr från Farsta försöker låta som att han kommer från Masthugget.

Samma kväll som vi pratar ska bandet begå smygpremiär med en spelning till förmån för Stadsmissionen i Stockholm. Sedan väntar sju konserter på lika många dagar med stopp på Pustervik den 29 juni.

ANNONS

– Det passar mig bra. Man kommer in i det snabbt och sedan är det slut. Det är en kul frizon att spela med det här bandet. Det är sätt att få ha kul och vara social. Musikaliskt är det inte speciellt nyskapande, säger Stefan Sundström och skrattar.

Lennart "Fjodor" Eriksson från Ebba Grön gästar

Uppställningen har varit lite flytande genom åren. Tidigare har bland andra gitarristen Mattias Bärjed varit med men den här sommaren är han upptagen med den fortsatta återföreningen av The Soundtrack of Our Lives.

Dock har bandet blivit med gästartist. Lennart "Fjodor" Eriksson från Urin och senare Ebba Grön har anslutit. Nu sitter han bredvid vännen Sundström som har mobilen på högtalare.

– Fjodor har fått välja vilka Ebba-låtar vi ska spela. Hur har du tänkt där, Fjodor?, säger Stefan Sundström som ett sätt att försöka håva in basisten och vokalisten i intervjun.

Fjodor grymtar.

– Förut har vi gjort Ebbas ”Slicka uppåt sparka neråt” men den är borta nu. Fjodor ville inte ha den kvar tror jag, försöker Sundström.

Fjodor grymtar igen och lämnar rummet.

Av Sundströms egna låtar funkar de äldre bäst i det här lite brusande och brötiga sammanhanget. Han menar att ”allt ändå kommer låta exakt som Bängen trålar”.

ANNONS

– Den äldsta låten vi gör heter ”Ståplatsbiljetten”. Den skrev jag när jag var 18 år och det hörs. Den hamnade hos ett band som hette Raketerna och som bildades ur Grisen skriker. Det är länge sedan nu.

Hur blir det med politiken på Pustervik den här gången?

– Jag försöker låta bli att tänka på politik men det gå såklart inte så som världen ser ut. Så det blir en del om Palestina och vi har en Miljödepartementet-backdrop. Skylten som vi haft med förut är dock i Almedalen, det var några engagerade ungdomar som snodde med sig den. Vi får se var den dyker upp.

LÄS MER:Palestinademonstrationen blev till proggfest på Mölleplatsen

LÄS MER:Här lägger Ship to Gaza-skeppet till i Malmö under Eurovision

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS