Bild: Henrik Ohsten/Zentropa

Första reaktionerna på Lars von Triers ”Riket Exodus”

På torsdagen hade ”Riket exodus” världspremiär på filmfestivalen i Venedig, nästan 30 år efter ursprungspremiären. GP har sammanfattat några av de första internationella reaktionerna på tredje säsongen av Lars von Triers kultserie.

ANNONS
|

”Riket exodus” heter tredje säsongen av dansk-svenska kultförklarade serien ”Riket” som hade premiär 1994. Den nya säsongen är en miniserie i fem delar. Serien börjar med att sömngångaren Karen (Bodil Jørgensen) ser en dvd med slutet på säsong två av ”Riket” och kritiserar upplösningen och de lösa trådarna som inte knöts ihop. Regissören Lars von Trier låter sedan även den tredje säsongen utspela sig på det hemsökta sjukhuset ”Rigshospitalet”.

När serien under torsdagen hade världspremiär på filmfestivalen i Venedig lät inte reaktionerna vänta på sig. Så här tyckte några av de internationella medierna:

Variety: ”farsliknade inslag”

Variety noterar att ”The Kingdom Exodus” är oväntat komisk. Den behåller samma sjukliga, anarkistiska stil som gjorde serien kultförklarad på nittiotalet, med farsliknande inslag. Serien innehåller hemliga gångar, spöken, magiska pussel, tveksamma provokationer (med kommentarer om regionens nazistiska förflutna) och händelser som hotar att leda till interdimensionell utplåning.

ANNONS

En djävulsk Willem Dafoe visar tricks, och ”den oförglömliga synen” av Udo Kiers överdimensionerade huvud som drunknar i sina egna tårar utgör vackra sekvenser, som påminner om något ur en Andrei Tarkovsky-film, skriver recensenten.

Serien är späckad med religiösa referenser och alluderar på andra verk. Metagimmicken om att Lars von Trier är ansvarig för allt nonsens som sker i serien återkommer, ”men det är tydligt att regissören inte vill spela Gud lika mycket som Satan, med sinne för humor, så klart.”

Lars von Trier, Ida Engvoll och Tuva Novotny.
Lars von Trier, Ida Engvoll och Tuva Novotny. Bild: Christian Geisnæs/Zentropa

The Guardian: ”Spänningen i skapandet saknas”

The Guardian ger tre av fem stjärnor. ”Tillräckligt vild och konstig för att tillfredsställa fansen”, även om uppföljaren inte innehåller lika mycket svart magi som på nittiotalet.

The Guardians recensent har tagit fasta på hur sömngångaren Karen jagar vilsna själar på neurokirurgiska avdelningen och Doktor Helmer den yngre (som spelas av Mikael Persbrandt) söker efter sin avskyvärda fars grav. När han inte plågas av tankarna på sin far onanerar han inne på sitt kontor till klipp på allsång på Youtube.

Spänningen i skapandet saknas enligt recensenten, i stället erbjuder serien återanvändning av gamla grepp och händelser till en nivå som nästan liknar fan fiction. ”Det är roligt till en viss punkt, och har en en överdrivet rik textur, med en handling som helt och hållet drivs av vad som hänt innan, hänvisar tillbaka till myten och på nytt undersöker byggnadens mörka, hemliga skrymslen”.

ANNONS

Cineuropa: ”Väl värt väntan”

Cineuropas Jan Lumholdt ser ”Riket exodus” som en nostalgisk tripp tillbaka till en annan era, och menar att det var väl värt väntan för att få se Lars Von Trier återgå till sitt ”vänsterhandsarbete”, som han själv benämnde sitt arbete med serien.

Politiken: ”Bevis på Triers radikalitet”

Danska dagstidningen Politiken ger betyget fyra av sex hjärtan. Recensenten skriver att Trier ”diaboliskt hemsöker sitt eget verk, samlar ihop de lösa pusselbitarna och kastar upp dem i luften igen.”

Recensenten berömmer Von Triers förmåga att utvinna bra repliker ur samtida debatter som ofta annars slutar i gemensam dumhet i medierna. I ”Riket Exodus” förekommer referenser till debatten om könsneutrala pronomen, samtyckeslagstiftning och Sveriges och Danmarks respektive modeller – de moraliskt överlägsna svenskarna eller de tokiga, frisinnade danskarna.

Recensenten håller inte med om filmbolaget Zentropas påstående om att serien går att se även utan förkunskaper. Karaktärer som Lillebror, liksom demoner och djävulen själv återkommer, och serien är fullspäckad med referenser och metakommentarer till de tidigare två säsongerna. Det blir mycket roligare att se ”Riket Exodus” om man sett de tidigare två, slår recensenten fast.

”Riket Exodus känns inte längre stilmässigt fräsch, men är fortfarande ett bevis på Triers radikalitet och höga nivå i alla genrer. den är en tjänst till oss som redan är dedikerade fans och en inbjudan till en ny generation om att träda in i Riket”, skriver recensenten.

ANNONS

LÄS MER:Stjärnregissören Lars von Trier har fått Parkinson

LÄS MER:Persbrandt tar över ikoniska rollen: Stor ära

LÄS MER:Lars von Trier: Jobbigt att försöka kämpa

Riket Exodus

I rollerna syns Stig Helmer Jr (Mikael Persbrandt), Karen (Bodil Jørgensen), doktor Pontopidan (Lars Mikkelsen), Naver (Nikolaj Lie Kaas), Bo (Henning Jensen), Bulder (Michael Bro) och Anna (Tuva Novotny).

”Riket exodus” har premiär på Viaplay den 9 oktober.

ANNONS