Gérard Depardieus sexism blottläggs i ny dokumentär

Gérard Depardieu beter sig sexistiskt och kommenterar en tioårig flicka i en dokumentär som just tv-sänts i Frankrike. Allt fler i branschen tar nu avstånd från skådespelaren som sedan tidigare utreds för våldtäkt och sexuellt ofredande.

ANNONS
|

Gérard Depardieu beter sig uppenbart sexistiskt framför kameran och fäller gravt olämpliga kommentarer – bland annat om en tioårig flicka – i en ny fransk dokumentär. Vid flera tillfällen trakasserar han också sin kvinnliga tolk sexuellt.

Filmen ”Depardieu: The fall of an ogre” (ungefär ”en jättes fall”) som sändes i fransk tv den 7 december visar en rad chockerande filmsekvenser från skådespelarens Asien-turné 2018.

Bland annat anländer skådespelaren till Nordkoreas huvudstad Pyongyang med sitt tv-team. Väl medveten om att kameran går fäller han sexistiska och kvinnoförnedrande kommentarer till kvinnor och om kvinnor. Under ett besök på en ridskola får han syn på en 10-årig flicka till häst. Åsynen av barnet får honom att bryta ut i en grovt sexistisk harang om att alla kvinnor ”är slynor” som blir tillfredsställda av att sitta på hästryggen. Han uppmanar också sin tolk att sätta sig upp på närmaste häst – en av flera gravt insinuanta och nedvärderande kommentarer under resans gång.

ANNONS

Producenten: ”Vi kan bara inte hylla honom längre”

Flera tongivande personer i branschen ägnar sig i filmen åt viss självrannsakan och går öppet ut och säger att de aldrig mer vill arbeta med skådespelaren igen.

Bland dem Manuel Aldue, filmansvarig på den franska televisionens utvecklingsavdelning, som berättar att han pausat alla framtida projekt med Gérard Depardieu. ”Vi kan bara inte hylla honom längre, det är helt omöjligt” säger han i dokumentären.

Marc Missonnier, ordförande för producenternas fackförbund i Frankrike, menar att det under en alltför lång tid funnits en tolerans inför Depardieus beteende mot kvinnor inom filmindustrin. ”Det var ett misstag” konstaterar han nu.

Jean-Louis Livi, Depardieus agent i decennier, kallar skådespelaren för ”en institution inom fransk film”. Han säger också, något tvetydigt: ”Jag känner Gérard Depardieu. Han är varken en våldtäktsman eller en förövare. Han är ett monster, ja, men han är också ett heligt monster. Han är ett monument.”

Misstänkt för våldtäkt på 22-åring – åtal väckt

Under fredagen gick även 33-åriga franska Europaparlamentarikern Manon Aubry, som representerar vänstergruppen, ut och beskrev Depardieus beteende i dokumentären som direkt ”ondsint”.

De upprörande scenerna är filmade av Yann Moix, en vän till Depardieu som var med under turnén.

I filmen intervjuas bland annat Charlotte Arnould, som för fem år sedan gick till polisen och anmälde Gérard Depardieu för våldtäkt och sexuella trakasserier. Övergreppen ska enligt Arnould ha ägt rum i skådespelarens hem i Paris 2018 då hon var 22 år och Depardieu, en vän till hennes far, var 70 år.

ANNONS

Depardieu förnekar anklagelserna i öppet brev

I december 2020 väcktes åtal mot Gérard Depardieu, vars advokater förnekar att han gjort sig skyldig till anklagelserna. I ett öppet brev i den franska dagstidningen Le Figaro kommenterade Depardieu i oktober själv våldtäktsanklagelserna. Bland annat påstår han där att 22-åringen frivilligt kommit till hans sovrum, och hävdar att han aldrig våldfört sig på en kvinna.

Efter Charlotte Arnould har en rad kvinnor i filmbranschen trätt fram och vittnat om Depardieus olämpliga beteende. I en polisrapport anklagas han för sexuella övergrepp på ytterligare tretton kvinnor, skriver Variety.

Gérard Depardieu har medverkat i runt 200 filmer sedan debuten 1965. Mest känd är han för sin medverkan i ”Cyrano de Bergerac”(1991) – en roll han också Oscarsnominerades för.

LÄS MER:Depardieu förnekar övergrepp i öppet brev

LÄS MER:Depardieu anklagas av 13 kvinnor för tafs

LÄS MER:Depardieu kan ställas inför rätta

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS