Christina Björklund, vd för Göteborgsoperan.
Christina Björklund, vd för Göteborgsoperan. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Göteborgsoperan kritiseras av anställda för att inte ta ställning för Ukraina

Göteborgsoperan har kritiserats för att inte ta tydlig ställning mot kriget i Ukraina efter ett mejl till operans anställda. Nu slår vd Christina Björklund tillbaka mot kritiken, och menar att operan tagit ställning från början.

ANNONS
|

Göteborgsoperan har kritiserats för att inte ta tydlig ställning mot Rysslands invasion av Ukraina, vilket SvD rapporterat om. Tidningen har tagit del av ett mejl från operans ledning som fått kritik av operans anställda. I mejlet beskriver vd Christina Björklund institutionens hållning:

”Det är verkligen svårt. Å ena sidan har vi naturligtvis en längtan att kommentera när något fruktansvärt händer – å andra sidan undrar jag om inte vi ska vara en ’fredad’ zon för människor som kommer hit”.

Läs mer: Göteborgsoperan ställer in föreställningar i Ryssland

Göteborgsoperan har både ryssar och ukrainare bland sina anställda. Enligt SvD skriver Christina Björklund i mejlet att det kan finnas olika perspektiv både bland de anställda och i publiken, och att operahuset ska vara en plats ”för upplevelse av fantastisk konst och kontemplation och ett tillfälle för människor att inte bli påminda om världen utanför”.

ANNONS

I dag arrangerar Oskar Fredriks kyrka en stödkonsert, där Göteborgsoperan kommer att delta men utan att ta officiell ställning genom att exempelvis framföra Ukrainas nationalsång, vilket flera andra konsert- och operahus gjort.

När SvD:s journalist frågar Christina Björklund varför operan fattat det beslutet, säger hon:

– Vi har inte gjort det än i alla fall. Vi är ju en skattefinansierad verksamhet som får vara lite försiktig med sådana saker, och framför allt tänker jag på publiken. Jag tycker i bland att mina kollegor gör det lite lätt för sig och är väldigt tydliga med en politisk ståndpunkt, säger Christina Björklund.

Läs mer: Efter invasionen – Ukraina spås vinna Eurovision

När GP pratar med Christina Björklund dementerar hon sanningshalten i citatet, som hon också säger att hon påpekade för journalisten innan publicering.

– Vi har hela tiden uttryckt väldigt tydligt att vi tar ställning mot kriget, men journalisten frågade flera gånger om vi hade spelat Ukrainas nationalsång och just det hade vi inte gjort.

Med anledning av SvD:s artikel skickade Göteborgsoperan ut ett pressmeddelande, där de skriver att de ”tar tydlig ställning. Vi stöttar en välgörenhetskonsert i Göteborg med våra artister, Opera Europas internationella manifestation och har fler aktiviteter planerade inom den närmsta tiden. Vi har också ställt in en turné i Ryssland.”

ANNONS

Hur kommer det sig att ni gör denna vändning i beslutet om officiellt ställningstagande?

– Vi har inte gjort någon vändning, utan vi har hela stått upp för vår syn på att vi självklart tar avstånd från det som pågår i Ukraina. Självklart är vi emot invasionen och vill stötta Ukrainas folk, säger Christina Björklund.

Kan du förklara innehållet i mejlet du skrev till operans anställda?

– Citatet är taget ur ett sammanhang där jag resonerar över hur svårt vi har det när vi samtalat om detta. Jag försökte beskriva för medarbetarna hur vi i styrelsen och ledningen resonerar kring hur vi ska förhålla oss till bojkotter och sanktioner, manifestationer och allt det som pågår.

Hur har reaktionerna varit från operans anställda?

– Ledningen har fått väldigt mycket stöd för sättet som vi förhåller oss till frågan, sen är det är klart att de finns de som önskar att vi gjorde mer eller annorlunda eller mindre. De är sådana situationer där det är viktigt att försöka hålla huvudet kallt och hålla en riktning. Jag tror att det är farligt att förhasta sig i det här, man måste i alla lägen tänka efter vad man gör.

ANNONS

Läs mer: Putintrogen dirigent får sparken i Paris

ANNONS