GP Kulturs boktips: Höstens bästa böcker

Liv Strömquist släpper självhjälpsbok och Lina Wolff är äntligen tillbaka. Höstens ankomst känns sällan särskilt inspirerande, men dess litteraturutbud är desto bättre. GP:s Nina Morby tipsar om fem böcker att se fram emot.

ANNONS
Fem böcker att se fram emot i höst
Bild: Oswald Jones/Aska Förlag

”Tre” av Ann Quin, Aska Förlag

”Ingen bok för pryda veklingar” konstaterade Andrea Lundgren i sin recension av romanen ”Berg”, om den sjaskiga voyeuren som bestämmer sig för att mörda sin far. Nu ger Aska Förlag ut ännu en bok av Ann Quin (1936-1973). ”Tre” beskrivs som ett utforskande av den brittiska medelklassens dolda känslor och sexuella underströmmar. Say no more. Utgivningsdatum är inte bestämt.
Fem böcker att se fram emot i höst
Bild: Emil Malmborg/Norstedts

”Pythian pratar” av Liv Strömquist, Norstedts

Liv Strömquists nya seriealbum är en självhjälpsbok mot självhjälp. I ”Pythian pratar” slår författaren hål på klyschiga livsråd genom att själv lista några väl valda lärdomar som, får vi förmoda, inte består av träningsrutiner och recept på sellerijuice. Humor och bildning i stilsäker symbios, som dessutom lär ge kultursidorna stoff fram till jul. Utkommer 27 september.
Fem böcker att se fram emot i höst
Bild: Gustav Bergman/Albert Bonniers

”Promenader i natten” av Lina Wolff, Albert Bonniers

Varje gång Linda Wolff ger ut en ny bok är ett tillfälle värt att fira. Inte för att det sker så sällan, utan för att hennes författarskap tillhör ett av landets mest intressanta. ”Promenader i natten” är en novellsamling om det ”omedvetna nattliv som ligger bakom all konst”. Det låter wolffskt på det allra bästa av sätt. Släpps 8 november.
Fem böcker att se fram emot i höst
Bild: Maria Sorokina/Norstedts

”Socker-Kreml” av Vladimir Sorokins (Norstedts)

I Ryssland 2028 är vodka och droger befolkningens enda behållning, men i brist därpå tvingas de hålla till godo med socker. Vladimir Sorokins ”Socker-Kreml” befolkas av bödlar, tvångsarbetare och tiggare i ett Ryssland där alla mardrömmar slagit in. Släpps 31 oktober.
Fem böcker att se fram emot i höst
Bild: Valentyn Kuzan/Ersatz

”Mesopotamien” av Serhij Zadan (Ersatz)

Det är sällan Ersatz ger ut något som inte blir väl mottaget, och det stämmer även för den ukrainska författaren Serhij Zjadan som nu ges ut för tredje gången på ett drygt år. Den senaste att översättas, romanen ”Vorosjilovgrad”, lovordades av Agri Ismaïl. Mycket tyder på att även ”Mesopotamien” kommer att övertyga den bortskämda läsarkretsen. Utkommer 31 oktober.

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS